eur:
388.7
usd:
360.91
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: X

A „helyes" húszi celeb beszólt követőinek: ne velem foglalkozzatok!

A közösségi média egy hollywoodi sztárhoz hasonlítja a húszik körében feltűnt jemeni közösségimédia-influencert, aki azonban rájuk pirított: „a szabad Palesztina” fontosabb, mint az ő sármja.

A jemeni Rasíd al-Haddad a vörös tengeri hajózást újabban megzavaró és nyugati koalíció által megbombázott húszik soraiban tűnt fel az elrabolt Galaxy Leader hajón.

Al-Haddad vonásai gyorsan elterelték a közösségi médiában a beszélgetést arról, mit is akarnak a húszik és miért támadják a nemzetközi hajózási útvonalat (Válasz: azért, hogy Izrael állítsa le a gázai offenzíváját.)

A felhasználók gyorsan „helyes húszi kalóznak”, Dzsihádi Deppnek és Timhúszi Chalamet-nek keresztelték el, mivel hasonlít Timothée Chalamet hollywoodi sztárra.

Al-Haddadnak ez már sok volt: felszólította több tízezer követőjét, hogy ne vele, hanem inkább a gázai háborúval foglalkozzanak.

„Nem a szépségről beszéltem vagy másról, a mi ügyünk Palesztina, itt most nem helyénvaló a szépségről beszélni”

– írta az iráni támogatású húszi milícia tagja a „Nagy Sátánnál”, azaz az Egyesült Államokban kifejlesztett platformon, az X-en (régi nevén a Twitteren).

Akkora sztár lett belőle, hogy magukat sztároló podcast-gazdák is levadászták egy interjúra. Az egyikből például kiderült, hogy ugyanúgy a One Piece című népszerű japán manga sorozat követője, mint sok nyugati fiatal.

Al-Haddad több videót is megosztott arról, hogy még tavaly november 19-én, a húszik hogyan kerítették hatalmába a japán cég által kibérelt, bahamai zászló alatt haladó konténerhajót, a Galaxy Leadert.

Azóta drámai módon eszkalálódott a helyzet a térségben. A húszik rakétákkal és drónokkal támadtak több hajót, az amerikai, a brit és a szövetséges haditengerészet és légierők pedig megrakétáztak és bombáztak húszi állásokat az általuk uralt jemeni területen.

A Galaxy Leader még mindig a lázadók kezén van, legénysége pedig a fogságukban sínylődik.

A húszik azonban – ráérezve a tömegmédia nyújtotta előnyökre – immár szabályos turistalátogatásokat szerveznek a hajóra.

A Vörös-tengeren haladó járművekre lecsapó húszik, közben online videó naplókat vezetnek a Telegramon támadásaikról.

Egymásra licitálnak a közösségi médiás jópofizásban

Minderre a nyugati koalíció is kénytelen volt válaszolni. A Brit Királyi Haditengerészet és az Amerikai Haditengerészet is elkezdett posztolni arról, hogyan próbálják fenntartani a nemzetközi teherhajózási útvonal biztonságát.

Az egyik amerikai kapitány nemcsak a hajójáról, a USS Dwight D. Eisenhowerről tett fel bejegyzéseket, hanem arról is, hogy készít süteményt a szabadidejében és valóságos sorozatot csinált a személyzetnek kiosztott sütis képekből.

A „helyes húszi” közben rendszeresen tesz ki videókat a Galaxy Leaderről és azt mondja magáról „kész vagyok az önfeláldozásra, alig várom a mártíromságot”. Továbbá azzal fenyegetőzött, hogy a húszik „lebombáznak minden izraeli hajót”.

Az egyik kiposztolt képén homokszínű katonai ruházatban látható, egy AK-47-es gépkarabéllyal a vállán.

Nem igazi húszi kalóz

Viszont, ahogy a témáról író Telegraph című brit lap megjegyzi, úgy tűnik al-Haddad inkább opportunista, mint valódi harcos.

A konténerhajó elfoglalásáról például nem tett fel videót. Az X versenytársán, a Meta által üzemeltetett Threads platformon (merthogy ott is van fiókja), „médiaszemélyiségnek, színésznek és fotósnak” nevezte magát. Közben irigylésre méltó számú követője van: az Instagramon 27 ezer, az X-en 10 ezer és ezerszám gyűjti a lájkokat a TikTokon is.

Egyes követői már valóságos ikont csináltak belőle és különböző művészeti ábrázolásokat hoztak létre. Sőt, már van egy rajongói fiók is. Mások megjegyzik: hogyan lehet rocksztárt csinálni egy terroristából?

A fiatalembert meginterjúvolta a brit Sky News, amelynek elmondta: „azt üzenem, hogy állítsák le a háborút és mérjék fel újra a helyzetet Palesztinában. Gyerekek éheznek, szomjaznak, halnak me a bombázástól. Miért? A cionisták akciói miatt? Jemen Palesztinával van és ezért bombázzák, de ez nem hat ránk, továbbra is kiállunk Palesztina mellett.”

A húszi szimpatizáns ezen túl nem merült el a közel-keleti rendezés sokkal nagyobb kihívást jelentő útveszőiben és az Izrael ellen elkövetett brutális október 7-i Hamász terrortámadás sem foglalkoztatta túlzottan (amelyben a terroristák módszeresen öltek le fiatalokat, gyerekeket, időseket).

Izrael és támogatói szerint a Palesztina, Szabad Palesztina és Szabad Palesztina a folyótól a tengerig jelszavakat használók valójában a zsidó állam elpusztítását akarják – akárcsak a Hamász. Viszont Izrael gázai fellépése (amelyben már a Hamász adatai szerint a 25 ezret is meghaladja a palesztin halottak száma), a muszlim világban és a nyugati országok közvéleményének egy részében is felháborodást váltott ki).

Közben a nemzetközi vezetők a kétállami megoldásban, egy önálló palesztin és Izrael állam létében látják a véres probléma megoldását. De, ahogy a Hamász nem akarja elismerni Izrael jogát a létezésre, úgy nem akar hallani Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és koalíciója az önálló palesztin állam lehetőségéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×