eur:
392.84
usd:
367.89
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
chatgpt
Nyitókép: Pixabay

Csalással vádolta meg a tanár a diákokat – a ChatGPT csak adta alá a lovat

Az utóbbi időben egyre több figyelmeztetés hangzik el a mesterséges intelligencia támasztotta veszélyekről. Most erre szolgáltatott újabb példát egy amerikai egyetemi oktató – igaz, azzal, hogy lejáratta magát, miközben megvádolta a diákjait.

Aki még nem vette volna észre: a technológiába vetett vak hit emberi kapcsolatokat tehet tönkre. Bizalmatlan felhasználók tömege gondolt már arra, hogy letiltották vagy ignorálják őket, ha nem jelent meg a WhatsAppon az üzenet továbbítását jelző két pálcika. Most pedig az emberi civilizáció legújabb ellenségeinek kikiáltott, mesterséges intelligenciát használó csevegőprogramok ugrasztottak egymásnak hús-vér embereket.

A texasi A&M Egyetemen meg akarták tagadni a diplomázás lehetőségét végzős diákoktól, mert az egyik oktató azt a választ kapta a ChatGPT nevű programtól, hogy valójában „ő” írta az utolsó esszéjüket. Jared Mumm, az intézmény mezőgazdasági témákról előadó tanára (egyben rodeóoktatója) – minden bizonnyal a korral haladva – be akarta bizonyítani, hogy nem idegen tőle a csúcstechnológia, és azt is, hogy az ő eszén nem lehet túljárni.

Mumm valószínűleg sokat olvasott olyasmikről, hogy már szinte az összes iskolás ChatGPT-vel íratja meg a házi feladatot, hogy több idejük maradjon a TikTok-ozásra és a videojátékra. Így hát fogta a sokat emlegetett MI-programot, hogy ellenőrizze: csalnak-e a diákjai.

Bár a plágium és a másolás kiszűrésére már évek óta léteznek bevált programok és újabb, már mesterséges intelligenciára épülők is, Mumm a ChatGPT-n futtatta át az összes diák esszéjét, amit a program azzal hálált meg, hogy közölte:

ő írta mindegyiket.

A tanár ezek után megírta a diákoknak, hogy kétszer is „ellenőrizte” így a munkájukat, ezért 1-est kapnak... de felajánlotta, hogy írjanak egy másik dolgozatot, hogy megkaphassák a diplomájukat. Mindezt megfűszerezte egy apró bakival – amire a technológiában jártasabb fiatalabb nemzedék tagjai ziccerként csaptak le – Chat G-T-P-nek nevezte a Chat GPT-t.

A baj az, hogy ezt a programot nem arra tervezték, hogy felismerje a mesterséges intelligencia által alkotott szövegeket (hiszen a még születése előtt publikált szövegekből tanították). Mumm pedig arról talán nem olvasott, hogy

a ChatGPT néha durván félrevezető szövegeket produkál.

Az eset miatt az egyik plágiummal vádolt diák vőlegénye annyira bedühödött, hogy kiposztolta a dolgot az egyik közösségi médiumra, így az is napvilágra került, hogy a diákok az általuk írt Google-dokumentumok időbélyegzős változatainak benyújtásával próbálták bizonyítani ártatlanságukat.

Ezek után egy felhasználó vitte be a „gyomrost”: átfuttatta a ChatGPT-n Mumm egyetemi diplomamunkája egy részét, amire a program azt mondta, hogy mesterséges intelligencia írta. Sőt, a diákoknak írt levél szerzőjének is saját magát állította be. Az egyetem most vizsgálatot folytat, és néhány diákot már felmentett a plágiumvád alól.

A minden bizonnyal pironkodó tanár közben nem válaszol a média megkereséseire.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×