eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A manchesteri Marcus Rashford nyitógólja az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 9. fordulójában játszott Manchester United - FC Liverpool mérkőzésen a manchesteri Old Trafford stadionban 2019. október 20-án. A találkozó 1-1-es döntetlennel ért véget.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Hatalmas finn finis látszik a Manchester United "árverésén"

Egyre hevesebb a licitháború a Manchester Unitedért. A legendás angol futballklubra most már nem csak egy katari bankár, egy brit milliárdos, de egy amerikai befektetőcsoport és egy finn vállalkozó is tett ajánlatot.

Hatalmas az izgalom az angol futball világában, hogy kinek adja át a Glazer család az ikonikus klubot.

Úgy volt, hogy szerdán lezárul a licitálás, de az utolsó pillanatban kitolták a határidőt, így csütörtökön az volt a várakozás, hogy a két fő esélyes, Sir Jim Ratcliffe brit milliárdos, az INEOS vegyipari cég gazdája és Dzsaszím Bin Hamad Al Thani sejk, katari bankár is új ajánlattal rukkol elő.

Hogy most mi a határidő, az nem világos, de az igen, hogy mekkora pénzről beszélünk:

5 milliárd angol fonton felüli ajánlatra lehetett számítani.

A Manchester Unitedtől szabadulni próbáló amerikai Glazer család tehát nem szerény profitra számíthat – mivel 2005-ben 790 millióért vették meg a klubot. Igaz, azóta hatalmas adósságot halmoztak fel, és ismert, hogy most legalább 6 milliárd fontért szeretnének túladni a Vörös Ördögökön.

Az Independent című lap megszellőztette, hogy Glazeréknél koránt sincs teljes egyetértés: úgy tűnik, a család egy része szeretne megtartani egy kisebbségi részesedést, míg a család másik fele inkább teljesen kiszállna a klubból.

A lefelé licitáló rejtélyes finn

Hogy ne legyen annyira "unalmas" a licitálás, váratlan helyről is érkezett egy újabb érdeklődő: Thomas Zilliacus finn üzletember, akinek az 1980-as években volt már egy finn focicsapata. Zilliacus vagyonát homály fedi, bár bennfentesek szerint nincs annyi pénze, mint Ratcliffe-nek vagy Al Thaninak.

Viszont ő egy jól megfogalmazott kiáltvánnyal próbál pozícióba kerülni:

"Bármely sportklubnak a drukkerekért kell léteznie. A jelenlegi helyzetben, amikor milliárdos sejkek és oligarchák teszik rá a kezüket klubokra, hogy saját játszóterükké alakítsák azokat, nem egészséges trend" – szúrt oda riválisainak azt sugallva, hogy aki sejk vagy milliárdos, az csak rosszban sántikálhat.

Majd ahhoz is volt mersze, hogy Glazerékkel közölje:

"A klub jelenlegi piaci értéke 3,9 milliárd amerikai dollár, azaz jóval kevesebb, mint amit szeretnének kapni érte."

Ha az összes szurkoló beszállna a vételbe, "akkor az fejenként 6 dollárba kerülne" – tette hozzá, kifejtve:

ő megfinanszírozza az összeg felét, a másik felét pedig egy új cégen keresztül a szurkolók tehetik be, fejenként 3 dollárért.

Mindeközben az Elliott nevű amerikai befektetési cég is érdeklődik a 44 meccsen összesen 37 gól produkáló nagyágyú Marcus Rashford és Bruno Fernandes csapata iránt, bár ők csak egy kisebbségi részesedést akarnak, függetlenül attól, hogy ki lesz a fővásárló.

És hogy mi lesz, ha a Manchester United katari kézbe kerül? Mindez ironikus lenne azok után, ahogy a brit sajtó az elmúlt világbajnokság idején megállás nélkül kritizálta az országot annak emberi jogi gyakorlata miatt. Vagy ahogy az Independent véli: "egy újabb mélypont az angol futball életében", sőt "a (katari) állami befolyásolás eszköze".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×