eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ukrán lakosok gyújtóbombát készítenek a kelet-ukrajnai Dnyipro egyik terén 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Stanislav Kozliuk

Szlovák államfő: itt az ideje, hogy felkínáljuk Ukrajnának az európai uniós tagságot

A szlovák kormány a keleti határán tapasztalható, Ukrajnából érkező menekülthullám miatt rendkívüli állapotot hirdetett. Szombaton előbb 11 millió, vasárnap pedig újabb 4,5 millió euró értékű lőszer és üzemanyag adományozását hagyta jóvá Ukrajna számára. Vasárnaptól már működnek a határ menti hotspotok is, melyeket a menekültek befogadásához szükséges adminisztratív folyamatok felgyorsításáért hozzák létre.

Vasárnaptól működnek Szlovákia keleti határán az első hotspotok, melyek az Ukrajnából érkező menekülteket fogadják. Egyelőre négy településen, Ulič községben, Ublán, illetve Felsőnémetin és Nagyszelmencen állították fel a hotspotokat – tájékoztatott a belügyminisztérium.

A tárca közölte, hogy a hotspotok a hét minden napján, 24 órában működnek majd. Ezekben a központokban két önkéntes egészségügyi dolgozó teljesít szolgálatot. Az Ublán felépített hotspotra látogatott vasárnap délután Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök, aki elmondta, hogy ezeknek a központoknak a lényege, hogy felgyorsítsák a menekültek befogadásához szükséges adminisztratív folyamatokat.

Az államfő hozzátette, támogatja, hogy az Európai Unió kilátásba helyezze Ukrajna uniós csatlakozását. „A szlovákok az Európai Unióhoz való hosszú és nehéz csatlakozási folyamat során megerősítették európai elköteleződésüket.

Az ukránok már régen az európai utat választották, és nekünk végre reagálnunk kell,

itt az ideje, hogy felkínáljuk Ukrajnának az európai uniós tagságot” – jelentette ki Zuzana Čaputová, hozzáfűzve, hogy az ukrajnai áldozatokért Vlagyimir Putyin a felelős.

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter reméli, hogy az orosz elnöknek eszébe sem jut használni az atomfegyvereket. „Ne is gondoljunk erre, hiszen ez egy világkonfliktust jelentene” – jelentette ki Naď arra a hírre reagálva, hogy Putyin különleges szolgálati mód bevezetését rendelte el az orosz hadsereg elrettentő erőinél. A szlovák védelmi tárca vezetője nem tartja meglepőnek a lépést, hiszen Oroszország ismét az atompotenciáljával fenyegetőzött. Jaroslav Naď úgy fogalmazott, hogy csak egy őrült gondolhat atomfegyverekre. Hozzátette: Szlovákiát jelenleg nem fenyegeti háború közvetlen veszélye az ukrán–orosz konfliktus miatt. A tárcavezető úgy véli, a legégetőbb feladat jelenleg az Ukrajna felől érkező menekültáradat fogadása.

A közlekedésügyi minisztérium ezért az Ukrajnából érkezők elszállásolásában segítő weboldalt indított. A pomocpreukrajinu.sk honlapon a Szlovákiába érkező menekültek az állami- és magánjellegű szállásadók elérhetőségét találják. Az oldal a szlovák mellett ukrán nyelven is működik, és pár napon belül az ua.gov.sk címen keresztül is elérhetővé válik. Az oldalon önkéntesek is felajánlhatják saját házukat vagy lakásukat szálláshelyként a menekültek számára. Michal Slivka rendőrségi szóvivő úgy tájékoztatott, hogy az Ukrajna elleni támadás kezdete óta vasárnap reggelig összesen 26 ezer ukrán állampolgár lépte át Szlovákia határát.

Szombaton előbb 11 millió, vasárnap pedig újabb 4,5 millió euró értékű lőszer és üzemanyag adományozását hagyta jóvá Ukrajna számára a kormány. Eduard Heger miniszterelnök továbbá elmondta, hogy Szlovákia az orosz és ukrán félnek is felajánlotta, hogy Pozsony helyt adna a béketárgyalásoknak.

„Ukrajna nemcsak magáért, hanem értünk is harcol. A bátor férfiak az értékeinkért küzdenek. A szabadság, a demokrácia értékeiért, a jövőről való döntés jogáért”

– jelentette ki a szlovák miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×