eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Járművek sorakoznak egy londoni benzinkút előtt 2021. szeptember 28-án. Az elmúlt napokban fennakadások voltak a lakosság élelmiszer- és üzemanyagellátásában Nagy-Britanniában, mivel a Brexit nyomán nincs elég kamionsofőr az országban. Sokan pánikvásárlásba és felhalmozásba kezdtek, néhány benzinkútnál óriási sorok alakultak ki. Grant Shapps brit közlekedési miniszter szeptember 25-én bejelentette, hogy ötezer külföldi kamionsofőr kaphat soron kívül átmeneti nagy-britanniai munkavállalási engedélyt, mindenekelőtt üzemanyag- és élelmiszerszállító teherautók vezetésére.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Csitul a brit pánik, de karácsony után is maradhat hatása

Úgy tűnik, enyhül a brit benzinválság, bár vannak olyan szereplők, akik szerint akár egy hónapig is eltarthatnak a fennakadások. A brit kormány rövidesen megkezdi a katonai teherautósofőrök kiképzését, hogy felgyorsítsák az üzemanyagszállítást.

Szerdán néhol továbbra is kilométeres kocsisorok várakoztak, de a Brit Benzinkereskedők Szövetsége szerint – amely a benzinkutak kétharmadát képviseli – érkezik az üzemanyag a kutakra. Szerdán csak 27 százalékuk volt teljesen „száraz” - közölte a szervezet.

„Arra számítunk, hogy továbbra is javuló tendenciát mutat majd a helyzet a következő 24 órában” – fogalmazott Gordon Balmer vezérigazgató, aki viszont egyből arra kérte az autósokat, hogy se verbálisan, se fizikailag ne támadják a benzinkutak dolgozóit.

Kedden egy londoni kúton egy mopedes töltőfejjel arcon ütött, majd fellökött egy nőt, aki a kút menedzsere volt. Rasszista szidalmakkal is illette. A nő miatt kórházba került. Nerali Patel korábban egy vidámabb történet miatt szerepelt a hírekben: ügyfelei között volt David Beckham futballista is. A menedzser két órával korábban megpróbált szétválasztani két verekedő mopedest.

Közben a brit kormány közölte, hogy szerdán „tartalék tanker kamionokat állított üzembe”, felgyorsítva az üzemanyag kiszállítását.

Kwasi Kwarteng gazdasági miniszter ugyanakkor elismerte, hogy a benzinválság keltette ellátási gondok az egyéb ágazatokban akár hónapokig is eltarthatnak. „Garantálja, hogy karácsonyra minden rendben lesz?” – szegezték neki a kérdést.

„Nem garantálok semmit. Csak annyit mondok, hogy stabilizálódik a helyzet”

– válaszolta.

Előzőleg Boris Johnson kormányfő sürgette honfitársait, hogy hagyják abba a pánikvásárlást, csak akkor tankoljanak, ha tényleg kell, és mindenki próbálja normális módon intézni a napi ügyeit. Ismét azzal érvelt, hogy a hiány a pandémia után „hatalmas nemzetközi kereslet” miatt állt elő. Közben pedig

elutasította, hogy az egészségügyi dolgozók és ápolók kapjanak prioritást a benzinkutaknál.

A válságra adott válasz részeként készültségbe helyezték a brit hadsereg üzemanyagszállító kamionjainak sofőrjeit, és megkezdik a kiképzésüket, hogy fel tudják tölteni a polgári benzinkutakat. Szakemberek szerint viszont a kiképzés akár 10 napig is eltarthat, így lehet, hogy a katonákat már nem tudják bevetni a mostani válság kezelésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×