eur:
394.84
usd:
364.01
bux:
65623.51
2024. március 19. kedd Bánk, József
Barcelona, 2018. május 7.Lionel Messi, az FC Barcelona játékosa Casemiro (j) és Marcelo, a Real Madrid játékosai között a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2018. május 6-i mérkőzésén a barcelonai Camp Nou stadionban. (MTI/EPA/Alejandro García)
Nyitókép: MTI/EPA/Alejandro García

Van a Realnal és a Barcánál is nagyobb: a bíróság

Illegális állami támogatásban részesült négy spanyol futballklub – köztük a Barcelona és a Real Madrid – közölte az Európai Unió bírósága. A testület szerint a csapatoknak vissza kell adniuk a kormánynak az adókedvezmények által megspórolt pénzt.

A pályán egymás legnagyobb riválisai, de most hirtelen egy még nagyobb ellenféllel találta magát szemben a Barcelona és a Real Madrid futballklub: az Európai Unió bíróságával.

A két spanyol csapatnak több millió euró állami segélyt kell visszafizetnie, miután az unió legmagasabb szintű bírósága úgy döntött, hogy több évtizeden át élvezett adókedvezményeik illegális állami segélynek minősülnek.

A bíróság megerősítette az Európai Bizottság 2016-os döntését. Az ítélet a Barcelona számára különösen rosszkor jön, mert története egyik legnagyobb válságát éli át – jegyezte meg a Financial Times című lap.

A héten a spanyol rendőrség letartóztatta a Josip Bartomeut, a klub volt elnökét, valamint jelenlegi vezérigazgatóját és vezető jogászát. Ez mindössze néhány nappal azelőtt történt, hogy megválasztják a csapat új elnökét – a posztra a fő esélyes az elnökséget már egyszer betöltött Joan Laporta.

Ugyan a Barca a világ legjobban termelő klubja, tavaly 100 millió eurós veszteséget szenvedett el, és adóssága már meghaladja az 1 milliárd eurót – tette hozzá a pénzügyi lap.

A két nagy csapat mellett a szintén a La Ligában – a spanyol első osztályban – játszó Osasunának és Athletic Bilbaónak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mert rájuk is vonatkozik a döntés.

Hogyan kapott illegális állami dotációnak számító adókedvezményt a négy csapat?

A spanyol kormány lehetővé tette nekik, hogy a normálisnál öt százalékkal kevesebb adót fizessenek a profitjuk után, ami jogtalan előnyhöz juttatta őket

más spanyol csapatokkal szemben.

A négy klub rosszabbul is járhatott volna: bár több millió euró maradt náluk, összesen maximum 5 milliót kell visszaadniuk.

2019-ben még úgy tűnt, a négy klub megússza, mert az EU Törvényszéke (az Európai Bíróság alatt álló szerv) helybenhagyta a kluboknak az Európai Bizottság döntése elleni fellebbezését. Most ezt helyezte hatályon kívül a legmagasabb szintű uniós bíróság.

A spanyol kormány csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy „abszolút módon tiszteletben tartja” az ítéletet.

A Real Madrid ugyanakkor azt állította, hogy nem húzott hasznot a speciális adókedvezményekből, sőt azt is, hogy valójában túlfizette az adót. A Barcelona estig nem kommentálta a hírt.

A döntés nagy győzelem Brüsszelnek,

amely évek óta próbálja megállítani, hogy a sikeres sportklubok az adófizetők rovására kapjanak kedvezményeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×