eur:
395.67
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Palaisbulles.com

A magyar Lovag: Pierre Cardin híres villájának titokzatos tervezője

A világsajtó hosszú cikkekben búcsúzik a december 29-én, 98 éves korában elhunyt Pierre Cardin divattervezőtől. Az egyik francia képeslap fotóján Cardin a dél-franciaországi villájában, malomkeréknyi kerek ablaknál ülve olvasgat.

Számunkra érdekes lehet, hogy ezt a villát Théoule-sur-Mer nyaralóhelyen Antti Lovag tervezte, híres utópista építész, aki ugyan húszévesen elszármazott Budapestről, ahol 1920-ban finn anya és orosz apa fiaként született, de mindig magyarnak vallotta magát és a lexikonok is magyarként említik. Vajon miért volt ennyire büszke a magyarságára, és ki lehetett az a talán Lovag nevű orosz Pesten, aki finn feleségével felnevelte őt? Hogyan teltek az első évei? Ezt kellene felderíteni hazai nyilvántartások alapján – véli Sárközi Mátyás, az InfoRádió Londoni tudósítója.

Antti Lovag Stockholmban végzett hajómérnöki tanulmányokat, majd 1947-ben Franciaországba költözött, ahol 1960-ban Jacques Conelle stúdiójában képezte magát építésszé. Conelle az organikus architektúra francia úttörője volt.

Lovag 1975-ben már több nyaralót tervezett a dél-francia tengerparton, s ekkor a multimilliomos gyáros, Pierre Bernard arra kérte fel, hogy készítse el maga és családja számára valamiféle különlegesen futurisztikus és egyedi, de mégis tágas és kényelmes villa terveit, ahol egész évben lakhatnak. Így készült el 1989-re a Palais Boulles, azaz Buborékok Palotája elnevezésű, egymással összefüggő gömb alakú szobákból kialakított, amőba formájú épület, amely vörösre festett tömegével illeszkedik a körülötte lévő dús zöld bozóthoz, s a pálmafákhoz. Ez a magát immár nem csak építésznek, hanem habitológusnak valló Antti Lovag fő műve.

Pierre Bernard 1991-ben bekövetkezett halála után a Buborékok Palotáját Pierre Cardin vette meg. Bútorait ő tervezte. Mint mondta „ez a villa az örök mozgást, a végtelenséget, a tökélyt, röviden: az életet jelképezi.

Antti Lovag elképzelése teljesen egyezik a én életfelfogásommal, jegyzi meg Sárközi Mátyás.

Theoule Sur Mer, 2020. december 29.
2015. május 11-én a franciaországi Theoule Sur Merben készített kép Pierre Cardin francia divattervezőről. Az avantgárd divattervezőt, az első pret-a-porter ruhadarabok készítőjét 2020. december 29-én, 98 évesen érte a halál kedden a párizsi melletti neuilly-i amerikai kórházban.
MTI/EPA/Sebastien Nogier
2015. május 11-én a franciaországi Theoule-sur-Merben készített kép Pierre Cardin francia divattervezőről. Az avantgárd divattervezőt, az első pret-a-porter ruhadarabok készítőjét 2020. december 29-én, 98 évesen érte a halál kedden a párizsi melletti neuilly-i amerikai kórházban. MTI/EPA/Sebastien Nogier

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×