eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tűzoltók dolgoznak a Kyoto Animation filmstúdió háromszintes épületében, amelyben szándékos gyújtogatás miatt tűz keletkezett 2019. július 18-án. A kiotói filmstúdióba egy férfi rontott be, és egyelőre ismeretlen folyadékot locsolt szét, majd meggyújtotta. A tűzvészben legkevesebb 12 ember életét vesztette, harminchat embert kórházba szállítottak.
Nyitókép: MTI/EPA/JIJI PRESS/JIJI

Kiderült, miért lobbantotta lángra a rajzfilmstúdiót a kiotói gyújtogató

Már 33-ra emelkedett a kiotói animációs stúdióban történt gyújtogatás halottainak száma. Kommentátorok szerint a szándékos támadás komoly csapást mért a világszerte híres japán anime ágazatra.

Az ősi japán fővárosban található Kyoto Animation nevű rajzfilmstúdió főleg a K-On és a Szuzimja Haruhi melankóliája című sorozatairól a leginkább ismert, de egész estés filmeket is készített. Az angol néven ismert Violet Evergarden nemrég bekerült a Netflix kínálatába. Bár nem dolgoztak túl sokan benne, különösen nagy hatása volt a világhíres japán anime ágazatban.


A 33 dolgozó halála komoly csapás az egész iparágnak – mondta Maeda Juicsi filmkritikus. A halottakon kívül háromtucat ember került kórházba, némelyikük állapota súlyos.

"Ez Japán egyik legjobb és legnagyobb anime cége és ilyen sok dolgozó halálával sok jó kezet elvesztettünk. Fáj belegondolni"

– mondta.

A japán animációt kedvelő, de nem túl fanatikus közönség a másik nagy híres kollektívát, Mijazaki Hajao Studio Ghiblijét ismeri – az ő nevükhöz fűződik például az Oscar-díjas Csihiró szellemországban, a Vándorló Palota és a Mononoke Hercegnő. A Ghibli a precízen megrajzolt tájképeiről és finom színeiről ismert, az 1981-ben alapított Kyoto Animationt - vagyis KyoAnit - általában vezető stúdiónak tartják.

"Szinte soha nem hibáztak. Jó volt az animáció, jók voltak a történeteik, jó volt az egyensúly... olyan munkát adnak ki a kezük közül, amit mindenki szeret. Egyszerűen hihetetlen, ami történt" – mondta a filmszakértő.

A csütörtök délelőtt fél 11-kor történt gyújtogatás idején körülbelül 70-en dolgoztak a stúdióban. A lángok azután terjedtek el, hogy egy 41 éves férfi berontott a háromemeletes épületbe és gyúlékony anyagot kezdett szétlocsolni. Meggyújtotta, miközben azt kiabálta: „haljatok meg”. Az első jelentések szerint a férfi nem volt a cég korábbi dolgozója.

A tűzoltók öt órán át próbáltak feljutni a harmadik emeletre, ahol később 10 ember holttestét fedezték fel egy lépcsőfordulóban. A tetőre próbáltak feljutni, de már nem sikerült nekik. A súlyosan megégett feltételezett gyújtogatót néhány száz méterrel távolabb találták meg, letartóztatták és kórházba vitték. A rendőrök késeket is találtak a helyszínen és szemtanúk azt mondták: az incidens elején robbanásokat hallottak, majd a tűz gyorsan elterjedt az épületben.

Szemtanúk azt is elmondták, hogy a férfi mérgesnek tűnt és a gyújtogatás után egy közeli vasútmegállóhoz futott, de a földre esett. Egyikük szerint azt kiabálta: „kifosztottatok”. A japán média szerint a feltételezett elkövető nem sokkal korábban 40 liter benzint vett egy benzinkúton. A stúdiót Hatta Joko alapította, és férje, a cég elnöke, Hideaki elmondta, hogy fenyegető emaileket kaptak.

Plágium miatt állhatott bosszút

Közben kiderült, hogy a gyújtogató azt állítja, ellopták, más szerző nevével használták fel a novelláját, ezért gyújthatta fel a kiotói filmstúdiót. A beszámoló szerint a gyanúsított tettének elkövetése közben azt kiabálta, hogy plágium áldozata. A helyi televízió szerint a japán rendőrség Aoba Sindzsi néven azonosította a 41 éves gyújtogatót. Az értesülés szerint Aobát 2012-ben három és fél év börtönbüntetésre ítélték bolti rablásért, és mentális zavarok miatt is kezelték

A stúdióban készült filmek helyszínei már korábban is a rajongók zarándokhelyei lettek és sokan a KyoAni filmjei miatt látogattak el például a Siga kormányzóságban fekvő Tojoszato városába – tavaly a látogatók száma elérte a 100 ezret.

A rajongók közben gyűjtésbe kezdtek és hat óra alatt 300 ezer dollárt gyűjtöttek össze az áldozatok családjai és a stúdió megsegítésére.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×