INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

malawi

malária

védőoltás

Harminc évbe telt, mire elkészült az életmentő vakcina

Harminc évbe telt, mire elkészült az életmentő vakcina

Történelmi pillanatként írják le, hogy Malawiban elindították a világ első maláriaellenes oltási kampányát. A vakcinát, gyerekeknek adják be és az részleges védelmet nyújt a halálos betegséggel szemben. Kidolgozása 30 évet vett igénybe.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint a délnyugat-afrikai Malawiban indították el azt a tesztprogramot, amelynek során első ízben malária-ellenes védőoltást adnak gyerekeknek.

Szakértők emlékeztetnek rá, hogy a 30 éven át tartó fejlesztés során kidolgozott vakcina csak a kétévesnél fiatalabb gyerekek kevesebb mint felének ad védelmet a betegség életveszélyes formájával szemben.

Klinikai vizsgálatok ugyanakkor igazolták, hogy

a védőoltásban részesültek esetében jóval valószínűbb, hogy ha megbetegszenek, akkor csak a malária gyengébb változatát kapják el.

Kisebb klinikai tesztek eredményei szerint az oltóanyag az 5-17 hónapos csecsemők 40 százalékának adott teljes védettséget.

Az arány alacsonynak tűnhet, de azt jelenti, hogy az esetek 40 százalékában elkerülhető lenne a potenciálisan halállal végződő megbetegedés.

A malária a WHO szerint különösen

az öt évnél fiatalabb gyerekeket és közel a világ lakosságának felét fenyegeti.

A leginkább veszélyben lévő térségek Afrika Szaharától délre fekvő része és Délkelet-Ázsia.

A Malawiban most indított első oltóprogramban az RTS,S vakcinát használják és a tapasztalatokat – a gyermekhalandóság alakulását, a biztonságot és azt, hogy a lakosok mennyire hajlandók elfogadni a vakcinát - felhasználják a hamarosan Kenyában és Ghánában induló programhoz.

Amire szintén oda kell figyelni, az az oltások menetrendje és hogy a szülők be tudják-e tartani ezt és elvinni gyermekeiket mind a négy oltásra.

A gyerekek három hónapon át havi egy oltást, majd egy további injekciót kapnak másfél év múlva. Mindez pedig nem felel meg a szokásos védőoltás-programok menetrendjének.

Az oltási kampányt a WHO koordinálja, de emellett részt vesz benne a három ország kormánya, egy nemzetközi non-profit szervezet és a vakcinát kifejlesztő GSK gyógyszergyártó, amely 10 millió adagot ingyen ad. Emellett további négy segélyügynökség egy szerényebb összeggel, 50 millió dollárral támogatja a programot.

A terv az, hogy az első évben 360 ezer gyereket oltanak be a három országban.

Pedro Alonso, a WHO globális maláriaellenes programjának igazgatója elismerte, hogy „a védőoltás nem tökéletes”, de így is több millió megbetegedést előzhet meg, ezért a most induló kampány „történelmi pillanat a betegség elleni hosszú harcban”.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018