eur:
393.31
usd:
367.94
bux:
66155.23
2024. április 24. szerda György
Az amerikai támogatású Szíriai Demokratikus Erők (SDF) harcosai az Iszlám állam dzsihadista terrorszervezet uralta utolsó szíriai területen fekvő Bagúz környékén őrködnek 2019. február 19-én. Az SDF csapatai körbezárták a dzsihadista harcosokat Bagúznál, ahol becslések szerint az Iszlám Állam néhány száz milicistája, illetve nagyjából 2000 ott rekedt polgári lakos tartózkodik.
Nyitókép: MTI/EPA/Murtadzsa Latíf

A "dzsihádi arák" nem, de gyerekeik hazajöhetnek Európába

Az Iszlám Állam lassan bekövetkező bukásával forró témává vált Nyugat-Európában az onnan Szíriába utazott dzsihadisták hazatérése. Nagy-Britanniában nagy port vert fel egy 19 éves, „hazavágyó” lány esete. Belgium pedig úgy döntött: a dzsihadista anyákat nem engedik vissza, de a gyerekeik jöhetnek.

Egy belga bíróság döntése lehetővé teszi, hogy elválasszák a Szíriába utazott belga állampolgárságú dzsihadista anyákat és gyerekeiket azért, hogy a gyerekeket haza lehessen hozni.

Egy tavalyi bírósági döntés szerint vissza kellett volna engedni Belgiumba két olyan nőt is, akik azért utaztak Szíriába, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz, ha a gyerekeiket vissza akarta hozni a belga állam. Az állásfoglalás szerint szétválasztásuk sértette volna a hat gyerek emberi jogait.

A 25 és 26 éves nőket a távollétükben öt év börtönre ítélték, amiért csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Annyit tudni róluk, hogy jelenleg a szíriai kurd erők által ellenőrzött, észak-szíriai el-Hol táborban tartják őket fogva.

A belga kormány tavaly megfellebbezte az eredeti döntést és egy fellebbviteli bíróság most helyt adott a beadványnak. Azaz: nem kényszeríthetik ki a „dzsihádista menyasszonyok” hazahozatalát.

Ezek után a belga igazságügyminisztérium jelezte: lépéseket tesz, hogy hazahozza a 10 évnél fiatalabb gyerekeket, az idősebbekről pedig egyéni elbírálásban dönt. „A gyerekeknek nem szabad bűnhődniük a szülők tetteiért” – mondta Koen Geens miniszter.

A két érintett nő azt mondta: elfogadják, hogy nélkülük mehessenek haza a gyerekik és hogy sajnálják, hogy csatlakoztak az Iszlám Államhoz.

Az Európában született vagy európai állampolgárságú dzsihadisták – harcosok és a hozzájuk csatlakozó úgynevezett „menyasszonyok” – kérdése egyre nagyobb vitatéma Európában.

Több ezren utaztak a kontinensről Szíriába, hogy csatlakozzanak a 2014-ben önkényesen kikiáltott és brutalitásáról hírhedtté vált Kalifátushoz – sokan ezt a nyugati élettől megcsömörlötten, idealizmusból tették.

Az Irak és Szíria egy részét megszerző dzsihadisták mostanra egy nagyon kis területre szorultak vissza Szíria keleti részén. Az amerikai vezetésű koalíció és kurd szövetségesei kampánya nyomán a legtöbb militánst megölték és már csak néhány százan maradtak – egy részüket a kurdok tartják fogságban.

Köztük van 800 európai állampolgár, akiket kormányaik nem akarnak hazaengedni, mert attól tartanak, hogy biztonsági kockázatot jelentenek.

Nagy-Britanniában az utóbbi hetekben kiemelt téma volt a brit születésű, 19 éves Shamima Begum ügye, aki 16 éves korában szökött Szíriába három gyereket is szült és most egyetlen, túlélő csecsemőjével vissza akart térni.

London, 2019. február 19.
A londoni rendőrség által közzétett, 2015. február 20-án készült felvétel az akkor 15 éves Shamima Begumról a londoni Gatwick repülőtéren. Az ITV brit kereskedelmi televízió 2019. február 19-én este közölt értesülése szerint a brit belügyminisztérum megvonta a brit állampolgárságot Shamima Begumtól, aki négy éve, két barátnőjével Szíriába utazott, és ott csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez.
MTI/EPA/Londoni rendőrség/Londoni rendőrség
London, 2019. február 19. A londoni rendőrség által közzétett, 2015. február 20-án készült felvétel az akkor 15 éves Shamima Begumról a londoni Gatwick repülőtéren. (MTI/EPA/Londoni rendőrség/Londoni rendőrség)

Sajid Javid belügyminiszter azonban megfosztotta állampolgárságától és jelezte: nem fogja engedni, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozott britek hazatérjenek. „Világos az üzenet: ha külföldön terrorcsoportokat támogattál, akkor nem fogok ingadozni és nem engedem hogy hazatérj”.

Javidot ugyanakkor a brit sajtóban több kommentátor is támadta, a kezdetben tettét nem nagyon bánó lány pedig újabban azt mondja: sajnálja, hogy belépett az Iszlám Államba.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×