eur:
392.88
usd:
366.46
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Emmanuel Macron francia elnök úgynevezett nemzeti vitaesten vesz részt polgármesterekkel Párizsban 2019. február 1-jén. Az országot érintő legfontosabb társadalmi és gazdasági kérdésekről tartott fórumsorozatot Macron kezdeményezte a zavargásokba torkolló országos tüntetéssorozat nyomán. Az üzemanyagadó emelése ellen 2018. novemberben jétrejött sárgamellényes mozgalom azóta több szociális jellegű követelést fogalmazott meg és az államfő távozását követeli.
Nyitókép: MTI/AP Pool/Michel Euler

Bejött Macron álcázott kampánya

A sárga mellényesek tiltakozásai által okozott belpolitikai válság ellenére az Emmanuel Macron mögött álló kormánykoalíció végezne az első helyen az európai parlamenti választásokon, ha azokra most kerülne sor, derül ki egy a napokban közzétett felmérésből.

A Harris és az Epoka közvéleménykutatók által készített felmérés eredménye meglepte a politikai elemzőket, a számok ugyanis azt mutatják, hogy a kormány és az államfő politikája elleni erős tiltakozások nem hoztak jelentős változásokat a politikai erőviszonyokban. A felmérés szerint

az Emmanuel Macron által alapított Köztársaság lendületben és a jobbközép Modem alkotta koalíció közös listájára a választók 22 százaléka adná a voksát,

ha most kerülne sor az európai parlamenti választásokra. Ez az eredmény pedig az első helyezést jelentené.

A második helyet, szoros versenyben, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés szerezné meg a szavazatok 20 százalékával, míg harmadik helyre a jobboldali Republikánusok futnának be. Utóbbiak a felmérés szerint meglehetősen lemaradva, a szavazatok mindössze 12 százalékát tudnák begyűjteni.

Meglepetésnek számít, hogy az eddig a belpolitikai rangsorban 11-12 százalékkal biztos negyedik helyezettnek számító, a gyakran erősen provokatív Jean-Luc Melenchon által alapított, szélsőbaloldali Engedetlen Franciaországra a választók mindössze 8 százaléka voksolna. Mivel a Zöldek és az Európai ökológusok alkotta listára is ugyanennyien szavaznának, ez azt jelenti, hogy a környezetvédők behozták Melenchon pártját.

A francia szocialisták továbbra is gyengélkednek, listájukra a választók 6 százaléka voksolna, és ugyancsak 6 százalékot gyűjtene be a gaulle-ista politikát hirdető, illetve a nemzeti szuverenitás fontosságát hangsúlyozó Talpra Franciaország! nevű párt listája is.

A jelenlegi rangsort, amely május 26-ig még változhat, elemzők alapvetően azzal magyarázzák, hogy Emmanuel Macron ügyesen aknázta ki a sárga mellényesek által keltett válságot, különösen azzal, hogy meghirdette a március 15-éig tartó nagy nemzeti tanácskozást. Ez lehetővé teszi ugyanis számára, hogy közvetlenül a választókkal találkozhasson, és jól szervezett, az országos televíziók által közvetített, olykor hat órán át tartó vitákon vegyen részt.

Nem véletlen, hogy

az ellenzék már hetek óta azzal vádolja az államfőt, hogy valójában álcázott kampányt folytat.

Ennek az országos maratonnak a hatása valószínűleg a most mért eredményekben is megmutatkozik.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×