eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Salisbury, 2018. július 5.Rendőrségi szalaggal zár le egy parkot a délnyugat-angliai Salisburyben tartott nyomozás idején, 2018. július 5-én. A közeli Amesburyben június 30-án egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi válságos állapotba került, a londoni rendőrség, a Scotland Yard szerint Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyagtól. A két ember a közös otthonukban lett rosszul, azóta Salisbury kórházában ápolják őket. Négy hónapja ugyanilyen hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal. (MTI/AP/Matt Dunham)
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Különleges emberek segítségével keresik Szkripal támadóját

A brit rendőrség úgynevezett „szuper-felismerőkkel” vadászik Szergej Szkripal britekhez átállt egykori orosz ügynök és lánya támadói után. Szkripalékat márciusban mérgezték meg egy angliai városban egy szovjet időkből származó idegméreggel, amely később egy angol nő halálát is okozta.

Szuperfelismerőket, azaz különlegesen fejlett arcmemóriával rendelkező embereket vet be a Scotland Yard, hogy Szergej és Julia Szkripal feltételezett támadói nyomára bukkanjon. A brit rendőri szerv állományában hat olyan tiszt van, aki rendelkezik a képességgel, de civileket is alkalmazhat. A szuper-felismerőket most arra állították rá, hogy ötezer órányi biztonsági kamera felvételt nézzenek át.

Ezek egyik része a brit reptereken a márciusi támadás utáni napokban az országból távozó utasokról készült videóanyag, a másik a mérgezés helyszínén, a dél-angliai Salisburyben rögzített térfigyelő kamerás felvételek.

A brit rendőrség két orosz elkövetőre gyanakszik, és ezeket kell mindkét anyagban kiszúrniuk a szuper-felismerőknek.

„Ezek a szuperfelismerők olyan képességgel bírnak, ami csak az emberek egy százalékában van meg.

Ezt nem lehet megtanulni és ezért nagyon értékes egy ilyen nyomozás során” – mondta a különleges rendőri egység létrehozója, Mick Neville volt nyomozó a Telegraph című lapnak.

„A felismerők általában jobban észreveszik a saját etnikai csoportjukból származó embereket, nem fókuszálnak olyan nyilvánvaló ismertetőjegyekre, mint a hajviselet, inkább a szem, száj, orr és fül formáját figyelik. Ezért még hosszú idő elteltével, egy régi képről is felismernek valakit” – tette hozzá.

Neville szerint ebben az esetben minden bizonnyal bemutatták nekik ismert orosz ügynökök és más lehetséges gyanúsítottak képeit, hátha meglátják őket a Salisbury-ben és környékén készült felvételeken. Maga a Scotland Yard ugyanakkor nem volt hajlandó megerősíteni a hírt, hogy most is alkalmazza-e a szuper-felismerőket.

A brit rendőri egységet a 2011-es londoni zavargások után hozták létre, hogy segítsék a rendőrséget a fosztogatók és rendbontók felkutatásában.

A teljes állományt teszteknek vetették alá és a legmagasabb pontszámot elérőket beválogatták a különleges csapatba. A szuper-felismerők segítettek például egy 2014-ben megölt iskoláslány gyilkosának azonosításában és bevetik őket az ismert rendbontók kiszűrésére tömeges rendbontások idején. Az ötlet annyira bevált, hogy a müncheni rendőrség nemrég angol példára saját szuper-felismerő egységet hozott létre.

A különleges képességet tudósok fedezték fel, akik egy olyan ritka betegséget kutattak, ami képtelenné teszi a betegeket az emberi arcok felismerésére. A kutatómunka során bukkantak először négy olyan emberre, aki éppenséggel ellenkező képességgel rendelkezett és részleteiben emlékezett emberi arcokra.

A brit hatóságok – közvetett bizonyítékokra hivatkozva – az orosz államot vádolják a Szkripal-mérgezéssel, Moszkva azonban ezt tagadja. Ugyan az exügynök és lánya felépültek és elhagyták a kórházat, de tartózkodási helyük ismeretlen.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×