eur:
389.7
usd:
361.88
bux:
68312.6
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egymásra találtak a nagyhatalmak Szíria ügyében

Az Egyesült Államok is támogatja, hogy a szíriai ellenzék egyes képviselői és az Asszad-rezsim küldöttei Moszkvában tárgyalásokat kezdtek a békés rendezésről. Mindez arra utal, hogy Washington eddigi Szíria-politikája eredménytelen volt.

Meglepő lehet, de Moszkvában tárgyalnak egymással a szíriai ellenzéki erők egyes csoportjainak képviselői és Asszad-elnök hivatalnokai.

A Ria Novosztyi hírügynökség szerint a kétlépcsős találkozón külföldi illetékesek nem vesznek részt, a levezető elnök az Orosz Tudományos Akadémia Keleti Kutatások Intézetének igazgatója. A Ria azonban nem zárja ki, hogy a küldöttek találkozzanak Lavrov orosz külügyminiszterrel.

A tanácskozásokon 35 résztvevőre számítanak, az Asszád-kormány delegációját Szíria ENSZ-nagykövete, Bassár Dzsafari vezeti. Az ellenzéki erők közül Nemzeti Koordinációs Tanács és a Kurd Demokrata Szövetség, valamint az isztambuli székhelyű szíriai Nemzeti Ellenzéki és Forradalmi Erők Koalíciója nevű szervezet néhány képviselője fogadta el a meghívót.

Az oroszok szerint a mostani tárgyalások célja, hogy előkészítsék a terepet a szíriai ellenzék és az Asszád-rendszer közvetlen tárgyalásaihoz.

Moszkva a szíriai konfliktus során végig szövetségesét, a súlyos jogsértésekkel vádolt Asszad-kormányzatot támogatta és azt hangoztatta, hogy a szemben álló felek közötti tárgyalások útján kell véget vetni a polgárháborúnak.

Az Egyesült Államok ezzel szemben korábban a demokráciapárti ellenzék mellett állt ki és Asszád távozását követelte. Washington politikáját azonban kisiklatta a szunnita dzsihádisták - az Al-Nuszra front, majd a nála is brutálisabb Iszlám Állam térnyerése és a mérsékelt ellenzékiek háttérbe szorulása.

Így állt elő az a helyzet, hogy most az Egyesült Államok nyíltan támogatja a moszkvai tárgyalásokat. John Kerry külügyminiszter azt mondta: nagy reményeket fűz a találkozókhoz. A washingtoni külügyminisztérium pedig fel is hívta a szíriai ellenzékieket, hogy utazzanak Moszkvába.

Az oroszok és az amerikaiak hirtelen egy oldalon találták magukat a szíriai képletben: mindkét nagyhatalom számára kiemelt fontosságúvá vált a dzsihádi terroristák elleni harc, az hogy minél több helyen kössenek tűzszüneteket Szíriában és az, hogy újrainduljanak az ENSZ-égisze alatt folytatott genfi tárgyalások az ország jövőjéről.

A nyugatiak számára világossá vált, hogy a szíriai rezsimnek sikerült bebetonoznia magát és az amerikaiak az utóbbi hónapokban egy szóval sem említik Asszád elmozdítását. Bár ez feldühítheti a fő szíriai ellenzéki erőt és annak török és szaúdi támogatóit, úgy tűnik, a nagyhatalmak elfogadták, hogy alkut kell kötni Asszáddal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×