eur:
370.53
usd:
346.70
bux:
47262.34
2023. május 31. szerda Angéla, Petronella
Nyitókép: Pixabay

Támad a Caktus – veszélyes vírusra figyelmeztetnek

Egy sérülékenységet kihasználva, önmagát titkosítva települ a hálózatokba egy újfajta zsarolóvírus, a Caktus.

Az új zsarolóvírus, a Caktus március óta aktív, és főleg kereskedelmi vállalatok állnak a célkeresztjében – írja a hvg.hu.

Alapjaiban hasonlít bármely más zsarolóvírushoz: jelentős váltságdíjakat követelnek az áldozattól, és titkosítják, valamint ellopják a fájlokat. Van azonban egy csavar, amivel annak igyekszik elejét venni, hogy észleljék a behatolást. A Caktus a Fortinet VPN-eszközök ismert sérülékenységeit használja ki, hogy kezdeti hozzáférést szerezzen az áldozat hálózatához.

A Caktus titkosítja saját magát, megnehezítve azt, hogy az antivírus-programok vagy a különböző hálózatfigyelő rendszerek észlelni tudják. A kutatók szerint ez a módszer igencsak szokatlan, ámbár hatékony lehet a titkosítóeszköz bejuttatására.

A zsarolóvírus, mikor már a rendszerben van, adatokat lop az áldozatoktól, amelyeket egy felhőtárhelyre továbbít. Amint az adatlopásnak vége, titkosítja a rendszert a kártevő – már ennek a metódusa is páratlan a kutatók szerint, csak egy hasonlót láttak nemrég egy másik támadócsapattól.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Alaposan megütötték az európai tőzsdéket, a magyar egész jól megúszta

Alaposan megütötték az európai tőzsdéket, a magyar egész jól megúszta

Az elmúlt napokban főleg az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos tárgyalások határozták meg a nemzetközi hangulatot, a hosszú hétvégén meg is született a megállapodás a felek között, viszont az adósságplafonról szóló új törvényjavaslatnak még a kongresszuson is át kellene jutnia (a képviselőház ma szavaz), tehát még mindig van némi bizonytalanság az egyenletben. Ezzel párhuzamosan ma Ázsiában egy komolyabb hangulatromlás volt megfigyelhető, miután a vártnál jóval gyengébb feldolgozóipari adatok érkeztek, amelyek arra utalnak, hogy a járvány utáni gazdasági fellendülés mégsem olyan módon valósul meg, mint amire korábban számítani lehetett. Ezek után az európai tőzsdék csúnyán lefordultak, és nyitás után nem sokkal az amerikai tőzsdék is nyomás alá kerültek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×