INFORÁDIÓ
2023. május 29. hétfő
Magdolna

zsarolóvírus

számítástechnika

adatlopás

Támad a Caktus – veszélyes vírusra figyelmeztetnek

Támad a Caktus – veszélyes vírusra figyelmeztetnek

Infostart

Egy sérülékenységet kihasználva, önmagát titkosítva települ a hálózatokba egy újfajta zsarolóvírus, a Caktus.

Az új zsarolóvírus, a Caktus március óta aktív, és főleg kereskedelmi vállalatok állnak a célkeresztjében – írja a hvg.hu.

Alapjaiban hasonlít bármely más zsarolóvírushoz: jelentős váltságdíjakat követelnek az áldozattól, és titkosítják, valamint ellopják a fájlokat. Van azonban egy csavar, amivel annak igyekszik elejét venni, hogy észleljék a behatolást. A Caktus a Fortinet VPN-eszközök ismert sérülékenységeit használja ki, hogy kezdeti hozzáférést szerezzen az áldozat hálózatához.

A Caktus titkosítja saját magát, megnehezítve azt, hogy az antivírus-programok vagy a különböző hálózatfigyelő rendszerek észlelni tudják. A kutatók szerint ez a módszer igencsak szokatlan, ámbár hatékony lehet a titkosítóeszköz bejuttatására.

A zsarolóvírus, mikor már a rendszerben van, adatokat lop az áldozatoktól, amelyeket egy felhőtárhelyre továbbít. Amint az adatlopásnak vége, titkosítja a rendszert a kártevő – már ennek a metódusa is páratlan a kutatók szerint, csak egy hasonlót láttak nemrég egy másik támadócsapattól.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018