eur:
392.67
usd:
366.38
bux:
66787.35
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

"A szabad" a gazda Indiában egyre több gepárdnak

Bevallott cél, hogy újból övék legyen a vadon.

Szabadon engedték az elsőt kettőt a gepárdok közül, amelyeket India a több mint hetven éve kihalt faj újbóli meghonosítása céljából importált afrikai országokból.

Az Obaan nevű hím és az Asha nevű nőstény kihelyezését a vadonba Bhupender Yadav környezetvédelmi miniszter jelentette be a Twitteren a hétvégén, hozzátéve, hogy a két gepárd remekül érzi magát.

Az elsőként szabadjára engedett gepárdok tavaly szeptemberben érkeztek Namíbiából hat másik társukkal együtt, és eddig a Kuno Nemzeti Parkban voltak karanténban, gyakorolva az alkalmazkodást a helyi körülményekhez. Adóvevős nyakörvet helyeztek rájuk, hogy nyomot követhessék mozgásukat.

A múlt hónapban további 12 gepárd érkezett Dél-Afrikából Indiába, ahol

arra számítanak, hogy a faj szaporodásnak indul, és 10 év múlva már akár 100 egyed is élhet belőlük.

Az Afrika déli részén élő gepárdok genetikailag némileg különböznek az ázsiai gepárdtól, amely már csaknem teljesen kihalt - csak néhány egyed él Iránban -, ugyanakkor az egyetlen lehetőséget kínálják Indiának az újrahonosításra.

A gepárdok betelepítése Narendra Modi indiai miniszterelnök presztízsprojektje. Hivatalos adatok szerint a világon ez az első eset, hogy egyik kontinensről a másikra telepítenek át gepárdokat. A projektre öt év alatt 11,1 millió dollárt költenek, ebből kártalanítják például a gazdákat, akiknek jószágát a gepárdok esetleg elragadják.

Noha a gepárd akár 120 kilométeres óránkénti sebességre is képes,

a leggyengébbnek számít a nagymacskák között,

és a nála erősebb ragadozók (oroszlánok, párducok) által ritkán lakott, tágas térségekre van szüksége a fennmaradáshoz, hogy neki is jusson elegendő élelem.

A gepárd az egyetlen nagyobb emlős, amely kihalt Indiában az ország 75 évvel ezelőtti függetlenné válása óta. Az Indiában élő utolsó ázsiai gepárdot 1947-ben ejtette el egy indiai herceg, a fajt 1952-ben teljesen kiirtottnak nyilvánították Indiában.

A gepárdot, az egyik legősibb nagymacskafajt kihalás fenyegeti. Becslések szerint már csak körülbelül 7000 példány él belülük, legnagyobb részük Afrikában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×