eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Jöhet a negyedik fény a közlekedési lámpákon

Az önvezető autók terjedésével a világszerte megszokott közlekedési lámpákon a piros, sárga és zöld mellett egy új színt is be kellene vezetni.

A közúti autós forgalom irányításában több mint 100 éve vesznek részt a fényjelzések, a piros, sárga és zöld színek rendszere 1914 óta létezik, de hamarosan reformra szorulhat: az autonóm járművek miatt érdemes lehet bevezetni egy negyedik színt, a fehéret is – írja a vezess.hu.

Az önvezető autók hardveres feltételei már jó pár éve elérhetők, ám szoftveres szempontból továbbra is túl nagy falat az emberi viselkedés, azaz a többi közlekedő kiszámítása, előrejelzése, modellezése. Ebben jelenthet forradalmi újítást az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) kutatóinak új ötlete: a „fehér lámpa” az önvezető autóknak, valamint minden sofőrnek azt jelezhetné, hogy az adott pillanatokban át kell adni az irányítást a gépjárműnek.

„A koncepciónk szerint a kereszteződésekben az általunk fehér lámpás szakaszban az önvezető járművek komputerei kapnák meg az irányítást, ami az embereket is tájékoztatná arról, mi a teendőjük. A piros továbbra is tilost, a zöld továbbra is szabad utat jelentene, míg a fehér fény azt üzenné az embereknek, hogy egyszerűen kövessék az előttük haladó autót” – magyarázta Ali Hajbabaie, a tanulmány egyik társszerzője.

A fehér fény felgyulladása tehát az önjáró autóknak azt üzenné, hogy a rendszereik alkalmazásával, más zavaró, bizonytalansági tényezők nélkül közlekedhetnek, míg a hagyományos gépjárművek vezetői tudhatnák, hogy egyszerűen az előttük lévő jármű jelzéseire és viselkedésére hagyatkozhatnak. Ha az adott kereszteződésben többségben lennének az emberi irányítású gépjárművek, a rendszer egyszerűen visszakapcsolna a hagyományos, piros-sárga-zöld hármasra.

Az IEEE kutatói által lefuttatott szimulációk szerint a fehér fény bevezetésével összességében a forgalom ritmusa és a fogyasztás is javulhat. Hozzátették, hogy az önvezető autóknak szánt negyedik lámpa fényének színe egyébként mellékes, a lényeg annyi, hogy megfelelő mértékben különbözzön a megszokott háromtól.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×