eur:
394.25
usd:
370.79
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: NASA

Mintha titokzatos ajtó látszana a NASA Marsról készített fotóján

A képet a Curiosity marsjáró készítette: egy téglalap alakú rés látható rajta a sziklafalban, mely összeesküvés-elméleteket szülhet arról, hogy a vörös bolygón van élet.

Az ember mióta csak az égre szegezi tekintetét, olyan dolgokat vél látni ott, amelyek a valóságban nem léteznek: egy kínai holdmisszió például kunyhónak vélt egy sziklát.

A marsi ajtó rejtélyét is megoldja maga a kép: az objektum "normális geológiai folyamatok" során alakult ki, idézi a Sky News Sanjeev Guptát, az Imperial College London professzorát.

A látszólagos ajtó belsejében egy mély repedés vagy hasadék látható, ami a kőzet törésére utal - ez a Marson és a Földön egyaránt előfordul, és az elmúlt néhány százmillió évben bármikor bekövetkezhetett.

"A repedés egy törés, ami a Marson és a Földön is bőségesen előfordul - nincs szükség marsrengésre a keletkezéséhez" - mondta Gupta professzor, aki a NASA-val együtt dolgozott a Curiosity küldetésen.

A képen szerinte semmi különös nem látható, csak egy átlagos geológiai folyamat megtévesztő látványú eredménye.

Az érzéki csalódás kialakulásában a perspektíva is közrejátszik - a NASA szerint a hasadék azért tűnik teljes méretű ajtónak, mert a kép nagyított. A rés valójában egy kis hasadék a sziklában, magyarázta egy szóvivő a Snopes, egy tényellenőrző weboldalnak. A valóságban az "ajtó" 30-szor 45 centis mindössze, egy olyan felület, ahol több lineáris törés fut át egymáson.

A Curiosity marsjáró tovább folytatja a kutatást a marsi élet vagy annak jelei után, hogy valaha létezett ott élet. A Curiosity tavaly február 18-án szállt a Jezero-kráterben, azóta küld képeket és gyűjt mintákat, a tervek szerint még két évig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×