eur:
393.82
usd:
364.89
bux:
0
2024. március 30. szombat Zalán
Nyitókép: Unsplash.com

Oxfordi aggály: nem jó ötlet üzenetet küldeni földönkívülieknek

Az érv: a földi példák alapján ritkán végződik jól, ha egy fejlettebb civilizáció egy egyszerűbb társadalommal találkozik.

Az Oxfordi Egyetemhez tartozó Future of Humanity Institute (FHI) interdiszciplináris kutatóközpont egyik munkatársa szerint nem jó ötlet üzenetet küldeni a földönkívülieknek – írja az IFLScience, melyet a 24.hu szemlézett.

Jonathan Jiang, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa és kollégái április elején jelentették be, hogy a Beacon in the Galaxy (BITG) projekt keretében olyan kódolt rádiójeleket bocsátanának ki, amelyeket foghatnak a potenciális idegen civilizációk. Az üzenet a többi között az emberek digitalizált képeit is tartalmazná, és egy meghívást is sugároznának a lehetséges földönkívülieknek.

Anders Sandberg, a FHI szakértője szerint a BITG nem éppen jó ötlet. Mint azt a kutató kiemelte, „a földi történelemből tudjuk, hogy ha egy fejlett civilizáció találkozik egy egyszerűbb társadalommal, az utóbbira nézve ritkán végződik jól”. Sandberg szerint mindez kissé leegyszerűsített hozzáállás, de lehet okunk az aggodalomra.

A BITG csapata abban reménykedik, hogy aki képes fogni üzenetüket, nem lesz ellenséges. Érvelésük alapján a logika azt sugallja, hogy amennyiben egy faj képes a kozmikus kommunikációra, úgy magas szintű együttműködés jellemzi, emiatt pedig a béke és az összefogás jelentőségével is tisztában van.

Címlapról ajánljuk
Szemtől szembe Sean Connerytől Susan Sarandonig – Koltai Lajos az Arénában

Szemtől szembe Sean Connerytől Susan Sarandonig – Koltai Lajos az Arénában

A Semmelweisről szóló film hazai és amerikai fogadtatásáról, a szereplőválogatásról, a világsztárokkal, Meryl Streeppel, Sean Conneryvel, Vanessa Redgrave-vel, Jodie Fosterrel való közös munkáiról, sőt, jövőbeni terveiről is beszélt Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, a Nemzet Művésze az InfoRádió Aréna című műsorában.

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×