eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A valóság még a kísérleti aszályoknál is durvább

Kröel-Dulay György (ELKH) szerint szobányi területeken próbálnak "műaszályokat" létrehozni, ám a kapott adatokat érdemes a valósággal összevetni.

A szárazságok következményeit vizsgáló terepkísérletek alulbecsülik az aszályok valódi ökológiai hatásait - derül ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának friss kutatásából.

Kröel-Dulay György, az intézet tudományos főmunkatársa szerint a szárazságokkal és következményeikkel kapcsolatban nagy a bizonytalanság, egyelőre azt sem tudni pontosan, mi várható e tekintetben a jövőben Magyarországon.

"Az aszály a klímaváltozás egyik legfontosabb komponense, nagyon komoly következménye van nemcsak a kukorica vagy a búza termésére, hanem az erdők növekedésére, pusztulására is, arra, hogy mennyi takarmány áll az állatok rendelkezésére. Ezért a kutatók is kitüntetett figyelemmel közelítenek felé. A mezei kutató alapvetően azt csinálja, hogy vár, addig vár, amíg nem jön egy aszály, de ez néha sokáig is eltarthat, ezért aszályokat most már kísérletes körülmények között is előállítanak" - ecsetelte Kröel-Dulay György.

A mesterséges aszályterület összetevői a következők:

  • helyszín a puszta
  • egy szobányi terület
  • átlátszó fóliával takarva
  • az állatok bejönnek
  • a levegő mozog
  • a csapadékot kizárják

Ezeken azt vizsgálják, mennyiben más az alatta lévő terület, mint a környezete.

Azonban a tudósok azt látják, hogy amikor a természetben ténylegesen történik egy aszály, azok hatásai sokkal drasztikusabbak, mint amiket a kísérletek sugallnak; vagyis nem szabad csak ezekre támaszkodni a becslésekkor.

De mi lesz a sokasodó aszályok következménye?

"Az, hogy a Föld légköre melegszik, az egész vízkörforgást intenzívebbé teszi. Földi léptékben az várható, hogy nagyobb lesz a csapadék mennyisége, de jelentős földrajzi különbségekkel.

Európában az várható, hogy észak nedvesebb lesz, dél pedig még ennél is szárazabb. Mi a két zóna határán vagyunk,

nagyon nagy a bizonytalanság. Ha nem is nagyon változik a csapadék mennyisége, az eloszlása mindenképp."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×