eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Mars, 2014. június 25.A NASA által 2014. június 25-én közreadott, a Curiosity (Kiváncsiság) önjáró Mars-szonda karjának végén lévő kamerával 2014 áprilisában és májusában készített több tucat felvételből összeállított kép a Curiosityről. Az „önarckép” egy kőzet-mintavételi helyen, a Windjana nevű homokkősziklánál készült, a Kimberley térségben, ahol a széleróziónak különböző mértékben ellenálló homokkőrétegek találhatók egymás közelében. A szonda árbóckamerája abba az irányba néz, ahol a mintavétel két furata látható a sziklában, a lyukakat szürke por keretezi. (MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS)
Nyitókép: MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS

Káprázatos képet lőtt a Marson a NASA robotjárműve

A már kilenc éve a vörös bolygón tevékenykedő Curiosity legújabb műve egy panorámakép.

Újabb panorámaképpel örvendeztette meg a tudósokat és az emberiséget a Curiosity marsjáró, amely immár 2012 óta „szorgoskodik” a vörös bolygó felszínén – írja a Hvg.hu az Engadgetre hivatkozva. A fotó a Gale-kráter belsejében készült.

NASA
NASA

Bár a felvételt a Curiosity állította össze, a munkában a Jet Propulsion Laboratory nevű űrközpontnak is oroszlán része volt – teszi hozzá a lap. A kutatók azt is megosztották, hogy egy tiszta téli napon, amikor nincs por a levegőben, akár 32 kilométeres távolságra is ellátni a Marson.

A panorámafotóhoz egy hosszabb videó is tartozik, ami a Curiosity útját követi nyomon:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×