eur:
394.17
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: YouTube/NASA

Sikeres volt a SpaceX újabb emberes, történelmi kilövése – videók

Nagy kérdés volt, hogy hogyan szuperál majd az újrahasznosított rakéta és kapszula.

Azután, hogy a SpaceX rakétája oly sok év után amerikai cégként tavaly májusban ismét amerikaiakat juttatott a Nemzetközi Űrállomásra, újabb mérföldkőhöz ért a cég és a NASA közös projektje: magyar idő szerint kicsivel dél előtt a Falcon 9 rakéta orrán sikeresen elindult a Crew Dragon. Négy amerikai és európai (NASA- és ESA-) űrhajóst visz az ISS-re, fél éves küldetésre.

A nagy újdonság, hogy újrahasznosított rakétát és kapszulát használnak.

Ha minden zökkenőmentesen zajlik, akkor a legénység mintegy 23 óra 30 perc múlva megérkezik a Föld felett 400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra.

Az asztronauták (Shane Kimbrough és Megan McArthur a NASA-tól, valamint a japán JAXA űrhajósa, Akihiko Hoshideand és az ESA – Európai Űrügynökség – űrhajósa, ThomasPesquet) a Crew Dragonban a kilövés előtt:

Maga a kilövés:

Így érte el a Föld körüli pályáját a Crew Dragon – galéria a kilövéstől az asztronauták öröméig:

A Crew-2 misszió a hat embert szállító küldetés közül a második a NASA és a SpaceX kozös programjának (Commercial Crew Program) részeként - olvasható a NASA összefoglalójában. Most számos "elsőséget" ünnepelhetnek a sikeres kilövés nyomán:

  • először visz "külsős" cég (kereskedelmi partner) küldetése két nemzetközi űrügynökség személyzetét az ISS-re (NASA, ESA)
  • először fordul elő, hogy a nem amerikai állami (NASA) küldetés során érkező űrhajósok egymást váltsák az ISS-en (a Crew-1 és a Crew-2 űrhajósai körülbelül öt napot töltenek együtt az állomáson, mielőtt az első csoport visszatér a Földre)
  • a Crew Dragon űrhajó és a Falcon 9 rakéta is olyan eszköz, amely már korábban is járt az űrben, ezért ez az első újrafelhasználásuk emberes küldetésben (az Endeavour névre keresztelt Crew Dragon repítette a történelmi Demo-2 missziót, a Falcon 9 pedig űrhajósokat repített a Crew-1 küldetésben)
  • először dokkol egyszerre két kereskedelmi személyzet űrhajója a Nemzetközi Űrállomáson.

A teljes közvetítés a kilövésről:

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×