INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 16. hétfő
Edit

szívműtét

közvetítés

andréka péter

Budapest, 2019. május 28. Szolnoky Jenő orvosigazgató-helyettes (b) háromdimenziós endoszkóppal végrehajtott speciális billentyűrekonstrukciós nyitott szívműtétet végez a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 2019. május 28-án. Az intézetben jelenleg az összes nyitott szívműtét 20-25%-a már ilyen módszerrel történik, amely nem csak esztétikailag nyújt kiváló eredményt, hanem a rehabilitáció is sokkal gyorsabb utána. MTI/Mónus Márton

Élőben nézhették Magyarországon a legmodernebb szívműtétet

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Kedden Magyarországon először élőben követtek kamerák egy háromdimenziós torakoszkóppal végrehajtott billentyűrekonstrukciós szívműtétet.

A szívsebészet nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben – hangsúlyozta a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója. Andréka Péter hozzátette: a sajtónyilvános beavatkozáson használt technika jelenleg a legmodernebb eljárás. A lényege, hogy a sebész egy kis lyukon keresztül végzi el a műtétet, amelyet 3D-s kamerarendszer segítségével követ figyelemmel. Ez az eszköz az országban és a környező országokban máshol nem használható.

Budapest, 2019. május 28.
Szolnoky Jenő orvosigazgató-helyettes (háttal) háromdimenziós endoszkóppal végrehajtott speciális billentyűrekonstrukciós nyitott szívműtétet végez a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 2019. május 28-án. Az intézetben jelenleg az összes nyitott szívműtét 20-25%-a már ilyen módszerrel történik, amely nem csak esztétikailag nyújt kiváló eredményt, hanem a rehabilitáció is sokkal gyorsabb utána.
MTI/Mónus Márton
Szolnoky Jenő orvosigazgató-helyettes (háttal) háromdimenziós endoszkóppal végrehajtott speciális billentyűrekonstrukciós nyitott szívműtétet végez a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 2019. május 28-án. Az intézetben jelenleg az összes nyitott szívműtét 20-25%-a már ilyen módszerrel történik, amely nem csak esztétikailag nyújt kiváló eredményt, hanem a rehabilitáció is sokkal gyorsabb utána. MTI/Mónus Márton

Az érdeklődők egy billenytűmentő műtétet láthattak. A közvetítés célja az ismeretterjesztés, a betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak egyaránt – mondta a szakértő.

A torakoszkóp segíti a sebészt abban, hogy felismerje a különböző struktúrákat, tudja, hogy mit kell pótolni vagy kivágni a szövetekből.

Andréka Péter kiemelte: a kis lyuk miatt a beavatkozás egyrészt esztétikailag is előnyösebb, illetve a rehabilitációs idő is sokkal rövidebb más módszerekhez képest. Az Országos Kardiológiai Intézetben a szívműtétek 20-25 százaléka már ezzel az eljárással zajlik, de gyerekeken is végeznek így beavatkozásokat.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Élőben közvetítették Magyarországon a legmodernebb szívműtétet
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018