eur:
394.92
usd:
364.17
bux:
65483.72
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Ötven éve betiltott rovarirtó nyomai a magyar halban

Egy átfogó felmérés során szakemberek hat halastó üledékét, vizét és állományát vizsgálták, minden halban van a DDT-ből. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő azonban felhívta a figyelmet: ezek már csak bomlástermékek.

Egy ötszáz vegyületet érintő vizsgálat során végre azonosíthatók azok a tényezők, amelyek az édesvízi haltermékeket befolyásolhatják. A független laboratórium (Wessling), egyetem (Szent István Egyetem) és több szakmai partner (Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszék - Budapest, The Fishmarket Kft., SKC Consulting Kft.) bevonásával végzett HappyFish projekt során a víz mellett górcső alá kerültek az üledékek, a halak és a feldolgozási technológiák.

Mint a Laboratorium.hu szerkesztősége portálunkkal tudatta,

a vizsgált vegyületek koncentrációja igen alacsony kimutatási határ körül alakult, ezért kijelenthető, hogy egészségügyi kockázatokról nem beszélhetünk.

A hat halastóban keresett ötszáz vegyületnek (mintegy 400 peszticid vagyis növényvédőszer, 100 gyógyszermaradvány) alig 10 százaléka volt kimutatható a hazai édesvizekben.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által is támogatott HappyFish projektről Micsinai Adrienn konzorciumvezető az InfoRádióban elmondta: a vízüledék-rendszerben négyféle gyógyszermaradványt találtak, ami nagyon jó eredmény, ennél sokkal többet szoktak leírni. Mivel a halastavak kezelésére kötött szabályok vonatkoznak, "elmondható, hogy a helyzet jó, jobb, mint vártuk".

A halastavak vizében és üledékében viszont gyakori "vendég" a glifozát növényvédőszer, de határérték fölött jellemzően a vizekben volt megtalálható. Érdekes adat viszont, hogy

szinte minden halmintában és a vízben is kimutatható volt a fél évszázada betiltott rovarölő, a DDT jelenléte.

Ezzel kapcsolatban Micsinai Adrienn elmondta: nem volt meglepő ezen vegyületek jelenléte, mert a DDT egy kifejezetten lassan lebomló, a környezetből nagyon lassú felezési idővel eltűnő szer. Ám

"Magyarország büszke lehet magára, mert 1968-ban a világon elsőknét tiltotta be a használatát, ezzel úttörők voltunk.

Ennek ellenére még mindig jelen vannak a nyomai - nem maga a DDT, hanem a bomlástermékei találhatók meg a halakban. Ezek mértéke azonban például az 1980-as években készült felméréshez képest az akkori értékek tizede, százada" - mondta a konzorciumvezető.

A kutatás igazolta, hogy a tavak fenekén folytatott iszapcsere igen egészséges a tó ökoszisztémája szempontjából. A halastavak vizéből detektált anyagok forrását feltételezhetően elsősorban az azokat tápláló vízfolyások jelentik, nem pedig a mederüledékből oldódnak vissza a tavak vizébe.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával jelenleg is futó projekt legfőbb célja, hogy megértse és meghatározza a minőségi halhús kritériumait, és a további jogi szabályozáshoz határértékeket javasoljon. Ez utóbbiak ugyanis a haltermékek, elsősorban az édesvízi haltermékek esetében sajnos hiányosak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Oldalazást láthatunk egyelőre az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×