eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ezért beszél az ember

A kutyák agya az emberéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet - ezt állapították meg az ELTE Etológiai Tanszékének kutatói. Kiderült, hogy a kutyák megértik például, hogy milyen hangsúllyal mondjuk nekik a szavakat. A kutatás következtetéseiről Andics Attila, a tanszék tudományos munkatársa beszélt az InfoRádióban.

„Az emberéhez hasonlóan a kutyák agya is egy balféltekei feldolgozást mutat a szavak értelmezésekor, és inkább jobbféltekei területet találtunk az intonáció feldolgozására” - mondta Andics Attila.

Az ELTE Etológiai Tanszékének tudományos munkatársa elmondta, a vizsgálat során dicsérő szavakat mondtak egy funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó agyszkennerben mozdulatlanul fekvő kutyáknak. Azt tapasztalták, hogy más történik az agyukban, amikor dicsérő és más, amikor semleges hangsúllyal hallják ezeket. A vizsgálatot úgy is elvégezték, hogy a kutyák környezetében gyakran elhangzó, de számukra semmit nem jelentő kötőszavakat is mondtak, szintén különböző hangsúllyal.

„Azt találtuk, hogy az egységes beszédjelből a kutyák agya, épp úgy, ahogy az emberé, képes elkülönítve kiszedni a szó jelentésére, illetve az intonációjára vonatkozó információkat. Úgy tűnik, hogy a kutyának fontos az is, hogy mit és az is, hogy hogyan mondjuk” - összegezte Andics Attila.

Hozzátette, az már ismert, hogy a kutya agyában van egy úgynevezett jutalomközpont, ami akkor lép működésbe például, ha ételt, simogatást kap az állat. A vizsgálat kimutatta, hogy akkor is aktiválódik, amikor szóban és hangsúlyban, egyszerre, dicsérjük.

„Ebből nagyon izgalmas következtetéseket vonhatunk le arra nézve is, hogy az emberben hogyan alakult ki az evolúció során az a képesség, hogy szavakat használjon. Egy korábbi elképzelés szerint talán valamilyen speciális agyi mechanizmus kellett hozzá, a mostani eredmények azt mutatják, hogy azok az agyi mechanizmusok, amelyeket az ember használ a szavak feldolgozására, nagyon hasonlóak azokhoz, amit a kutyák” - fejtette ki Andics Attila.

„Ez azt sejteti, hogy ami a szavak használatát igazán speciálisan emberi jellegzetességgé teszi, az nem különös agyi képesség, hanem a tény, hogy rájöttünk, szavakat is lehet használni. Feltaláltuk a szavakat, ahogy a kereket, a pattintott követ is. Lehetőség nyílt előttünk a kommunikációra az intonáción felül is” - magyarázta az ELTE Etológiai Tanszékének tudományos munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×