eur:
389.38
usd:
361.48
bux:
68391.22
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Újabb bizonyíték Leonardo arab származása mellett

A legújabb kutatások szerint rabszolga volt Leonardo da Vinci anyja, ami alátámaszthatja a reneszánsz polihisztor arab származását.

A tanulmány szerzője emlékeztetett arra, hogy Leonardo szülei nem voltak házasok, a művész apja, Ser Piero jegyzőként dolgozott Firenzében. Egy 1457-es adófeljegyzés szerint Leonardo anyja, Caterina egy, a toszkániai Vinciben élő férfi felesége volt, és eddig azt feltételezték, hogy ő is erről a vidékről származott.

A kutatást végző Francesco Cianchi ugyanakkor egyetlen, Vinciben vagy a környéken született Caterina sem köthető Ser Pieróhoz; életében az egyetlen Caterina a férfi tehetős barátjának, Vanni di Niccolo di Ser Vann-nak a rabszolganője.

A bankár végrendeletében feleségére hagyta a rabszolganőt, a házát pedig barátjára és végakaratának végrehajtójára, Ser Pieróra. Az özvegy azonban nem költözött el, viszont felfogadott egy új szolgálót - ez az alapja annak a feltételezésnek, hogy a férfi a házért cserébe Caterina felszabadítását kérte. A nő ezután nem tűnt fel többet a firenzei feljegyzésekben.

Leonardo da Vinci 1452. április 15-én született, anyja néhány hónappal később pedig férjhez ment a Vinciben élő férfihoz.

A tanulmány kapcsán szakemberek rámutatnak arra, hogy a rabszolgaság elterjedt volt a reneszánsz kori Itáliában, a tehetős családok Kelet-Európából vagy a Közel-Keletről hozott lányokat vásároltak, akiket - ha nem voltak keresztények - megkereszteltek. A keresztségben legtöbbször a Maria, Marta vagy a Caterina neveket kapták.

Tavaly egy olasz akadémikus vizsgálta meg Leonardo da Vinci fennmaradt ujjlenyomatát, és egy olyan részletet azonosított, amely csak az arabokra jellemző.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság hétfőn elindítja azt a folyamatot, amelynek célja, hogy hivatalosan is lezárja a Lengyelországgal a jogállamiság hiányosságokról szóló évek óta tartó vitát – közölte három, a tervet ismerő személy a Financial Times-szal. A tavalyi választásokat követően a Donald Tusk vezette EU-párti lengyel kormány februárban tervet terjesztett elő az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, amelyet még a Jog és Igazságosság Párt által vezetett párt terjesztett elő.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×