INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

Az is életveszélyes, ha headsetet használunk az autóban

Infostart

Headsettel sem biztonságosabb a vezetési közbeni telefonálás: tudósok bebizonyították, bárhogyan is gondoljuk, nem tudunk két dologra egyszerre odafigyelni.

Az agyunk lelassul, ha egyszerre két feladatot próbálunk megoldani: "torlódás" lép fel, ha a két parancs között kevesebb mint 300 millimásodperc telik el - derült ki egy amerikai kutatásból.

A dokumentum szerint éppen ezért indokolt, hogy teljesen betiltsák a vezetés közbeni telefonálást, hiszen az agy számára mindegy, hogy az ember a kezében fogja-e a mobilt, miközben beszél, vagy headsetet használ: a lényeg, hogy egyszerre végez két feladatot.

A kutatók a résztvevők agyának oxigénnel való telítettségét mérték, miközben az önkénteseknek nyolc különböző hang közül gombnyomással kellett kiválasztaniuk egy meghatározottat, ezalatt nyolc különböző képhez tartozó szótagokat kellett kimondaniuk.

A második kísérletben a résztvevőknek ugyanezeket külön-külön kellett elvégezniük. Míg korábban a vizsgálatra használt MRI-felvételek késést mutattak az adatok agyi feldolgozásában, a második esetben nem tapasztaltak csúszást.

Bebizonyították

A kutatás vezetője, Paul Dux elmondta: a jelenséget már korábban is ismerték, most a "torlódás" kialakulásának pontos helyét próbálták megtalálni.

A kísérlet bebizonyította, hogy az agy felelős területei attól függetlenül válaszoltak késve az őket ért ingerekre, hogy mely érzékszerv érzékelte azokat. Az idegi válasz a második feladatra csak akkor érkezett meg, ha az első már befejeződött.

Inkább ne telefonáljunk

A kutatások szerint az, aki vezetés közben akár headsettel, akár mobilját kézben tartva telefonál, négyszer nagyobb eséllyel okoz balesetet, mint az, aki nem használja a telefont.

A tudósok szerint túlbecsüljük képességeinket az egyszerre végzett feladatok terén: éppen ezért tiltja majd törvény Nagy-Britanniában a vezetés közbeni telefonálást.

Ha valakit ilyesmin kapnak, három büntetőpontot szerez, és 60 fontos (23 ezer forint) büntetést kell fizetnie.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018