eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az is életveszélyes, ha headsetet használunk az autóban

Headsettel sem biztonságosabb a vezetési közbeni telefonálás: tudósok bebizonyították, bárhogyan is gondoljuk, nem tudunk két dologra egyszerre odafigyelni.

Az agyunk lelassul, ha egyszerre két feladatot próbálunk megoldani: "torlódás" lép fel, ha a két parancs között kevesebb mint 300 millimásodperc telik el - derült ki egy amerikai kutatásból.

A dokumentum szerint éppen ezért indokolt, hogy teljesen betiltsák a vezetés közbeni telefonálást, hiszen az agy számára mindegy, hogy az ember a kezében fogja-e a mobilt, miközben beszél, vagy headsetet használ: a lényeg, hogy egyszerre végez két feladatot.

A kutatók a résztvevők agyának oxigénnel való telítettségét mérték, miközben az önkénteseknek nyolc különböző hang közül gombnyomással kellett kiválasztaniuk egy meghatározottat, ezalatt nyolc különböző képhez tartozó szótagokat kellett kimondaniuk.

A második kísérletben a résztvevőknek ugyanezeket külön-külön kellett elvégezniük. Míg korábban a vizsgálatra használt MRI-felvételek késést mutattak az adatok agyi feldolgozásában, a második esetben nem tapasztaltak csúszást.

Bebizonyították

A kutatás vezetője, Paul Dux elmondta: a jelenséget már korábban is ismerték, most a "torlódás" kialakulásának pontos helyét próbálták megtalálni.

A kísérlet bebizonyította, hogy az agy felelős területei attól függetlenül válaszoltak késve az őket ért ingerekre, hogy mely érzékszerv érzékelte azokat. Az idegi válasz a második feladatra csak akkor érkezett meg, ha az első már befejeződött.

Inkább ne telefonáljunk

A kutatások szerint az, aki vezetés közben akár headsettel, akár mobilját kézben tartva telefonál, négyszer nagyobb eséllyel okoz balesetet, mint az, aki nem használja a telefont.

A tudósok szerint túlbecsüljük képességeinket az egyszerre végzett feladatok terén: éppen ezért tiltja majd törvény Nagy-Britanniában a vezetés közbeni telefonálást.

Ha valakit ilyesmin kapnak, három büntetőpontot szerez, és 60 fontos (23 ezer forint) büntetést kell fizetnie.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×