eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
CREVILLENT, SPAIN - DECEMBER 6: Moroccan supporters celebrate victory as Morocco qualified for 2022 FIFA World Cup quarterfinals after beating Spain on penalties during the FIFA World Cup Qatar 2022 Round of 16 match between Morocco and Spain in Crevillent of Alicante province, Spain on December 6, 2022. (Photo by Pablo Miranzo/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Pablo Miranzo/Anadolu Agency/Getty Images

Együtt örül az arab világ Marokkóval

Korábbi gyarmattartója, Spanyolország ellen nyert az észak-afrikai válogatott a katari futball-vb nyolcaddöntőjében.

Marokkó mellett Észak-Afrikában és a Közel-Kelet más arab országaiban is megünnepelték, hogy a marokkói labdarúgó-válogatott negyeddöntőbe jutott a katari világbajnokságon.

Beszámolók szerint Bagdadtól Casablancáig sokan éltették a marokkóiakat, akik az arab nyelvű nemzetek közül elsőként jutottak el vb-n a legjobb nyolcig, ráadásul ezt éppen az első arab országban rendezett tornán tették.

Rabatban megteltek a kávéházak a közös meccsnézésre, majd a spanyolok felett tizenegyesekkel aratott nyolcaddöntős diadal után a szurkolók elözönlötték az utcákat, tereket, az ablakokban zászlókat lobogtattak, a járműveikkel pedig hatalmas hangzavart okozva dudáltak.

Az arab világ vezetői dicsérő üzeneteket küldtek a marokkói labdarúgó-válogatottnak.

"Gratuláció az Atlasz oroszlánjainak, boldoggá tettetek minket"

- írta Twitteren Ránija jordán királyné.

Ünnepelték a drukkerek a spanyolok felett aratott sikert Kairóban, Bejrútban, Tuniszban és Ramallahban is.

A marokkóiak számára már csak azért is különösen édes lehetett a győzelem, mert az országuk egy részét korábban gyarmattartóként uraló spanyolokkal szemben érték el. Sok marokkói él ma Spanyolországban, így spanyol földön nemcsak szomorkodás, de öröm is volt a mérkőzést követően. Párizsban szintén volt ünneplés az utcákon.

Tamím bin Hamád ász-Száni, Katar emírje az al-rajjani Egyetemvárosi stadionban nézte végig a mérkőzést, és marokkói zászlóval jelezte, hogy melyik félnek szurkol.

A gratulálók között volt Moktada asz-Szadr iraki síita vallási vezető, Mohamed bin Rasíd al-Maktúm dubaji emír, Nadzsib Mikáti libaboni és Abdulhamid Dbeibah líbiai miniszterelnök.

A története legnagyobb sikerét elérő Marokkó - Kamerun, Szenegál és Ghána után - negyedik afrikai csapatként jutott nyolc közé, elődjeihez hasonlóan rendes játékidőn túl.

(Nyitóképünkön marokkói szurkolók ünnepli válogatottjuk nyolcaddöntős győzelmét a spanyolországi Alicante tartományban, Crevillentben)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×