eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma
Kalinyingrád, 2018. június 22.A svájci Granit Xhaka a gólját ünnepli a Szerbia – Svájc mérkőzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság E csoportjának második fordulójában a Kalinyingrád Stadionban 2018. június 22-én. (MTI/EPA/Laurent Gillieron)
Nyitókép: Laurent Gillieron

Legekkel tarkított gólzáporos fordulót hozott a péntek

A korábbi napokhoz képest kifejezetten gólesőnek számít, hogy a péntek három meccse nyolc találatot hozott. Döntetlen ezúttal sem volt, nyertek a brazilok, a nigériaiak és a svájciak. Három győztes, három kontinensről. A torna első 26 mérkőzésén mind esett gól, ez vb-csúcs beállítás (1954).

A kora délutáni mérkőzésen a brazilok kilencven percen keresztül nem találták az ellenszert a Costa Rica-iak védekezésére, nagyon fenyegetett, hogy a vb-történelemben először nem verik meg a „Ticost”.

Helyzetek voltak, Neymar hagyta ki talán a legnagyobbat, s ő volt az alanya a legvitatottabb helyzetnek. Annál Björn Kuipers, a holland bíró először megadta a büntetőt, majd a VAR-t használva visszavonta. A 91. percben aztán Firmino és Gabriel Jesus előkészítése után Coutinho megszerezte a második vb-gólját, öt méterről vágta a labdát a hálóba. A Barcelona játékosa a legutóbbi négy meccsén négy gólban vállalt szerepet (3 gól, 1 előkészítés), pontosan annyiban, mint előtte 14 mérkőzésen. Sejteni lehetett, hogy a Costa Rica-iaknak erre nem lesz válasza, sőt a brazilok lőttek még egyet: Douglas Costa előkészítése után Neymar is megszerezte a maga gólját.

Az 1966-os World Cup óta mérnek bizonyos adatokat, azóta

soha ilyen későn nem született még gól a hosszabbításban: 96:49-nél lőtt Neymar a kapuba.

A PSG csillaga Romáriót megelőzve a brazil válogatott történetének harmadik legjobb gólszerzője lett, már csupán Pelé és Ronaldo áll előtte. S még csak 26 éves… Nem kímélik az ellenfelek, 14-szer rúgták föl eddig a tornán, mindenkinél többször. A legutóbbi 17 válogatott mérkőzésén 18 gólban volt részes (10 gól + 8 assziszt). A brazilok három nyeretlen vb-mérkőzés után győztek ismét.

Nigéria hozta a második afrikai győzelmet

Megszületett a második afrikai győzelem a tornán, Szenegál után Nigéria is győzött. Az első félidő még kevésbé volt eseménydús, de a másodikban a Szuper Sasok remekeltek.

Ahmed Musa, a CSZKA Moszkva csatára két gólt is szerzett. Ő lett az első nigériai, aki két világbajnokságon is a kapuba talált, sőt a nigériaiak legutóbbi négy vb-gólját mind ő rúgta. Az első gól tulajdonképpen egy izlandi bedobással indult, majd azt követően a tizedik érintés Musa lövése volt. A második gyönyörű szólóból született. Musa közben még lőtt egy kapufát is. Az izlandiak esélyt kaptak a 81. percben, Gylfi Sigurdsson azonban egy teljesen oktondi szabálytalanság után megítélt büntetőből a kapu fölé lőtt. Nigéria 1994 óta először nyert világbajnoki mérkőzést egygólosnál nagyobb különbséggel. A Szuper Sasok Európa-specialisták: mind a hat megnyert vb-mérkőzésükön a mi kontinensünkre való csapattal játszottak. Ötször nem kaptak gólt. Kapusuknál, Francis Uzohónál (19 éves, 237 napos) csak egyszer, 1966-ban, az észak-koreai Ri Csan Mjong (19 éves 198 napos) teljesített fiatalabban kapott gól nélküli mérkőzést.

Megszakadt két izlandi sorozat: Európa-bajnokságon és világbajnokságon először szenvedtek vereséget, sőt először maradtak szerzett gól nélkül!

Először fordított egy csapat a vb-n

Este Volgográdban a szerbek már a találkozó elején vezetést szereztek Alekszandar Mitrovics fejesével, sőt az első félidőben jobban játszottak a svájciaknál. A második játékrészre fordult a kocka, a svájciak két albán nemzetiségű játékosa, Gtanit Xhaka és Xherdan Shaqiri is gólt szerzett. Mindketten a góljuk után kezükkel a sast imitálták, emlékeztetve az albán címerre, illetve az egykori Jugoszlávia koszovói emblémájára. Shaqiri a cipőjére is a koszovói zászlót festette. Vladimir Petković, a bosnyák származású svájci szövetségi kapitány próbált tompítani: „Nem csak a futballpályán, de azon kívül is távol kell tartani a politikát a futballtól. Koncentráljunk a futballra, amely gyönyörű játék, s időnként összehozza az embereket.”

A mostani vb-n először nyert hátrányba került csapat. Alekszandar Mitrovics okkal kért számon egy büntetőt a játékvezetőn – érthetetlen, hogy miért nem használták a videobírót.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×