eur:
393.16
usd:
367.13
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
BUCHAREST, ROMANIA - JUNE 17: Georgiy Bushchan of Ukraine saves a penalty taken by Egzijan Alioski (Not pictured) of North Macedonia before North Macedonias first goal scored by Egzijan Alioski (Not pictured) of North Macedonia on the rebound during the UEFA Euro 2020 Championship Group C match between Ukraine and North Macedonia at National Arena on June 17, 2021 in Bucharest, Romania. (Photo by Robert Ghement - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Robert Ghement - Pool/Getty Images

Utolsó nyolcaddöntő: feltűnően sok a ballábas ukrán

A footboom.com nevű ukrán portál 2006-ot idézte az Euro 2020 utolsó nyolcaddöntőjével kapcsolatban. Tizenöt évvel ezelőtt, a németországi világbajnokság nyolcaddöntőjében az ukrán válogatott a svájciakkal játszott. A 120 perces csapata nem hozott gólt, majd a szétlövésben a sárga-kékek 3–0-ra nyertek. Kedd este kilenc órától hasonlóan szoros mérkőzésre van kilátás, Glasgow-ban az ukrán és a svéd együttes találkozik.

Andrij Sevcsenko, az ukránok szövetségi kapitánya akkor a tizenegyeslövők között volt – csapatából egyedüliként hibázott. Ám miután a svájciak mind rontottak – milyen fura is ez a hétfői, bukaresti diadaluk után –, az ukránok továbbjutottak. Most biztosan kiegyeznének hasonlóval.

Tizenhatodikként jutott be a válogatottjuk a nyolcaddöntőbe, kicsit éppen a svédeknek is köszönhetően, akik – már a mérkőzés előtt biztos továbbjutóként – legyőzték a lengyeleket.

Fura fintora lenne a lebonyolítási rendnek, miután a csoportban az ukránokat megelőző hollandok és osztrákok már elbúcsúztak, ha ők meg versenyben maradnának.

A támadójátékukkal eddig nem volt baj, két mérkőzésen is két gólt szereztek, csak az osztrákok ellen nem találtak a kapuba, de a védekezésen javítaniuk kell.

A nemzetközi sajtó abban egységes, hogy a svédek esélyesebbek, több jó játékosuk van, eddig meggyőzőbb teljesítményt nyújtottak. Ám kérdéses, hogy kitart-e még Emil Forsberg és az új felfedezett Alexander Isak jó formája, vagy éppen Robin Olsen kapus bravúrsorozata.

Az északi sárga-kékek (mert hogy az ukránok is ezeket a színeket viselik) Európa-bajnokságon legutóbb 2004-ben jutottak a legjobb nyolc közé, de világbajnokságon a legutóbbi nagy tornán, 2018-ban. Ha ma az Euro 2020-on is megcselekszik ezt, elmondhatják magukról, hogy a legutóbbi vb-n és Eb-n is bejutottak a legjobb nyolcba, ezt pedig rajtuk kívül egyedül a belgák mondhatták el a mai játéknap kezdetéig, s esélyük van még erre az angoloknak. (Három éve, a szamarai negyeddöntőben éppen Gareth Southgate együttese búcsúztatta a svédeket.)

A Göteborgs-Postent érdekes még idézni a svédek felkészülése kapcsán: Lars Jacobsson, a korábbi menedzser, aki most az ellenfelek feltérképezésében segít Janne Andersson szövetségi kapitánynak, azt vette észre, illetve azt elemezte, hogy

az ukránok keretében szokatlanul sok, tizenkét ballábas futballista is van.

erre is épül majd a taktika.

A várható kezdőcsapatok

Ukrajna: Buscsan – Karavajev, Zabarnyi, Matvijenko, Mikolenko – Malinovszkij, Szidorcsuk, Zincsenko – Jarmolenko, Jaremcsuk, Cigankov

Svédország: Olsen – Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson – S. Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg – Isak, Quaison

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×