eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A későbbi negyedik helyezett Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője előtt a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Megszületett a döntés Kenderesi Tamás doppingügyében

Lapinformáció szerint vétkesnek találták doppingügyében az olimpiai broznérmes úszót, aki fellebbezett a döntés ellen.

A Mandiner információi szerint megszületett az elsőfokú döntés a több magyar sportolót, köztük az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamást is érintő doppingügyben. A 26 éves úszó ellen azután indult meg az eljárás, hogy Kenderesi biológiai útlevelének vizsgálata során a WADA-akkreditált osztrák laboratórium szakértője eltéréseket talált a korábbi hematológiai paramétereihez képest.

Az adatokat különböző, egymástól függetlenül dolgozó hematológus szakemberek is megvizsgálták, majd lezajlott a több körös bizonyítási eljárás. Ennek eredményéről Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetője úgy fogalmazott, „a WADA-szakértők ezután is masszívan fenntartották a véleményüket”.

Az elsőfokú döntés részletei egyelőre nem ismertek, de a lap úgy tudja, legvalószínűbb, hogy a sportoló kér majd jogorvoslatot az ügyben, és ebből arra lehet következtetni, hogy a sportolót elmarasztaló döntés születhetett.

A döntéssel szemben mind a sportolóknak, mint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek, mind a Nemzetközi Úszószövetségnek joga van fellebbezni. Ebben az esetben a Nemzetközi Sportdöntőbíróság fog dönteni.

Az üggyel kapcsolatban még nem szólalt meg sem Kenderesi Tamás, sem a Magyar Antidopping Csoport.

Az olimpiai bronzérmes úszó hosszas hallgatás után április 19-én beszélt a nyilvánosság előtt, amikor egy hosszú nyílt levélben ismerte el, hogy doppingeljárás folyik ellene, de ebben is kijelentette, hogy tiltott anyagot, tiltott módszert nem alkalmazott, és doppingvétséget sem követett el. Jelezte azt is, hogy minden fórumra elmegy igaza bizonyításáért, ezért is feltételezhető joggal, hogy fellebbez a marasztaló döntés ellen.

A nyílt levél után megszólalt Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya, és közölte, szerinte ártatlan Kenderesi Tamás. Meg vagyok győződve arról, hogy igazat mond és ártatlan" – mondta a kaposvári országos bajnokságon. A szakember megjegyezte, Kenderesi az eljárás miatt nem versenyezhet, és komoly veszélyben van a karrierje, ha évekre eltiltják, akkor gyakorlatilag vége a pályafutásának.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×