eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
BARCELONA, SPAIN - MARCH 19: Franck Kessie of FC Barcelona celebrates after scoring the teams second goal  during the LaLiga Santander match between FC Barcelona and Real Madrid CF at Spotify Camp Nou on March 19, 2023 in Barcelona, Spain. (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Nyitókép: Alex Caparros/Getty Images

Az El Clásico eldöntötte, ki a spanyol király

A Barcelona tizenkét pontra növelte az előnyét az El Clásico megnyerésével, minden reális számítás szerint ezzel eldőlt a bajnokság. Ugyanakkor talán nem a vasárnap volt a két csapat párharcában a döntő, mint ahogyan a Camp Nouban sem volt nagy különbség a kettő között.

A Real Madrid több mint szerencsés góllal szerzett vezetést (az ilyeneknél szokták azt mondani, hogy annak, aki szerezte, valójában nem volt köze hozzá…), ellenben óriási balszerencséje volt a nyolcvanadik percben, amikor tényleg csak a műszerek tudták megállapítani, hogy a néhány akcióval korábban beszálló Marco Asensio lesről mozgott vissza. Ugyanakkor a Madrid szinte minden ígéretes lehetőségéből gólhelyzetbe jutott, Marc-André ter Stegennek szinte nem is akadt bravúrja. Nem úgy a másik oldalon Thibaut Courtois-nak, aki, függetlenül attól, hogy hivatalosan Sergi Robertót tüntették ki a címmel, a mérkőzés legjobbja volt.

Talán a fentiek is jelzik, fordulatos, ellentmondásos és kiegyensúlyozott volt a rangadó, amelyre a Barcelona esetében rányomta a bélyegét az a tény, hogy nem történt volna tragédia a döntetlennél, de még a vereségnél sem.

Xavi sokáig gondolkodott azon, hogy kit válasszon a középpályás sorába, Sergi Robertót vagy Franck Kessiét. Utólag akár azt mondhatnánk, nem tudott volna rosszat húzni, mert mindkettő gólt szerzett. Mégis talán van némi jelzésértéke annak, hogy Xavi – legalábbis a hazai fronton játszott meccseken – jól és sikerrel választja meg mindig a megfelelő csapatot. Ha nem is múlt most sokon, de a tény vitathatatlan:

a Barca a tizenegy eddigi idei bajnokijából nyolcat egy góllal nyert meg, s két rosszabbul sikerült találkozó mellett mindössze egyen nyert fölényesen.

Ez is tudomány: harminc évvel ezelőtt Fabio Capello AC Milanja 1-0-s győzelmekkel uralta az olasz futballt. A mostani nem volt magabiztos győzelem. Kétségtelen, hogy ez a Barcelona már tudja, hogyan kell a szoros mérkőzéseket megnyerni.

Fel tudott állni hátrányból. A 9. percben Vinícius Júnior a bal oldalról beemelt labdájába Araujo beletette a fejét, a német kapus már nem tudott hárítani. Nem gyakori ebben a párharcban, s különösen a bajnoki mérkőzéseket tekintve az öngól, a XXI. században egyenesen az első volt. Egyébként minden sorozatot beleértve 2017 augusztusában, egy spanyol szuperkupa-mérkőzésen volt rá legutóbb példa, Gerard Piqué talált akkor a saját kapujába. De a Madrid vezetést szerzett. Mégpedig az első olyan góllal, amelyet a Barcelona a mostani bajnoki szezonban akcióból kapott a Camp Nouban.

Jött aztán a 45+2. percben Sergi Roberto egyenlítő gólja. Xavi éppen azért döntött Sergi Roberto mellett, mert gólerősebb a mostani szezonban, mint korábban. Bevált. A középpályás a mostani idényben már négy gólt szerzett, annyit, amennyit összesen elért az előző négy teljes idényben.

A 80. percben a VAR elvette Marco Asensio gólját – ez volt az első ilyen döntés az El Clásicók történetében –, majd a 92. percben az elefántcsontparti cserejátékos eldöntötte a rangadót.

Hat éve nem született ilyen kései győztes találat az El Clásicókon.

Bármennyire jó is a Barcelona eredménysora, kérdésként tehető fel, min vagy akár kin ment el a Real Madrid szempontjából a mérkőzés. A Marca és az AS (tehát a két madridi sportnapilap) egyértelműen Dani Carvajalban találja meg az egyik bűnöst. Az AS ráadásul még megengedte magának azt is, hogy az 1-10-es skálán nem hogy egyest, hanem egyenesen 0-t adjon Karim Benzemának. „Láthatatlan, ismét. Semmi sem. Nem adott megjátszható labdákat a tizenhatoson kívül, s nem ment semmire a büntetőterületen kívül. Mérföldekre van az Aranylabdát nyerő játékos zseniális formájától. Ritmus nélküli, lassú, alig futott, alig került játékba” – írta a lap.

Benzema tényleg gyenge teljesítményt nyújtott, de megérdemel annyi megjegyzést: kérdéses, hogy mennyire volt valóban bevethető állapotban, játszott-e volna, ha nem a Barcelona, hanem, mondjuk az Almería vagy az Elche az ellenfél.

Xavi csapata nagyot lépett a bajnoki cím felé, ahogyan mondani szokták, már másfél kézzel fogja a kupát. Korábban megnyerte a spanyol Szuperkupát és előnyben van a Madriddal szemben a Király-kupa elődöntőjében. Más kérdés, hogy a vasárnapi mérkőzés megmutatta, biztosra azért nem mehet. De jó esélye van arra, hogy a hazai fronton taroljon.

A Real Madridnak fő vadászterületként marad a Bajnokok Ligája – azt pletykálják, csak a királykategória megnyerése védheti meg Carlo Ancelotti állását.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×