eur:
395.2
usd:
371.03
bux:
65063.6
2024. április 19. péntek Emma
A Slavia Praha labdarúgói edzenek a másnapi Ferencváros elleni Bajnokok Ligája mérkőzés előtt a Groupama Arénában 2021. augusztus 3-án. Jobbra Jindrich Trpisovsky vezetőedző.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Este újabb lépést tehet az FTC a Bajnokok Ligája felé

A BL harmadik selejtezőkörében jön az eddigi legnehezebb ellenfél: a Slavia Praha ellen kellene előnyt szereznie a magyar bajnoknak a Groupama Arénában.

Peter Stöger vezetésével eddig négyből négy meccset nyert a Ferencváros a Bajnokok Ligája-selejtezőjében, de a koszovói és a litván bajnok után ezúttal jóval erősebb ellenfél vár a zöld-fehérekre, akik ráadásul rossz előjelekkel készülhetnek: kikaptak a Kisvárda elleni bajnoki nyitányon.

A német szakember éppen arról beszélt a budapesti mérkőzés előtt, hogy a Kisvárda ellen nyújtott teljesítmény nem lesz elég a cseh rivális ellen. "Szerdán mindenképpen a másik arcunkat kell mutatnunk ahhoz, hogy eredményesek tudjunk lenni" – hangoztatta a vezetőedző, aki egyedül a hosszú időre kidőlt Sigér Dávidra nem számíthat biztosan, de Civic és Somalia játéka csak az utolsó pillanatban dől el.

"Mondhatjuk, hogy a Slavia a párharc esélyese, de nekünk is megvannak a minőségi játékosaink,

és ha a legjobb formánkat nyújtjuk, akkor továbbjuthatunk" – fogalmazott Stöger.

Jindrich Trpisovsky, a Slavia Prahát 2018 eleje óta irányító szakvezető szerint viszont nem jelent sokat, hogy csapata keretének értéke a Transfermarkt mértékadó átigazolási portál szerint közel háromszorosa a Ferencvárosénak.

"Nem a játékosok értéke lép pályára, hanem a játékosok. A Ferencváros a mezőnyből toronymagasan kiemelkedve nyerte meg a magyar bajnokságot, erős csapat, amelyből nem távoztak játékosok" – jelentette ki a cseh szakember, aki szerint vannak sérültek a csapatában, néhány játékosa el sem utazott Budapestre, mások, például Tomás Holes esetében csak szerdán délelőtt dől el, hogy játszhatnak-e este.

A Slavia csak most száll be a kvalifikációs sorozatba, azért van ilyen kedvező helyzetben, mert az elmúlt három szezonban kétszer is a legjobb nyolc közé jutott az Európa-ligában, egyszer pedig ott volt a Bajnokok Ligája csoportkörében. Az elmúlt három évben megnyerte a cseh bajnokságot, 2018 óta háromszor a cseh kupát is a kínai tulajdonban lévő prágai klub.

A legértékesebb játékosa a szenegáli válogatott Abdallah Sima, de hat játékost adott az idei Európa-bajnokságra is. Öten szerepetek a negyeddöntőig jutó cseh válogatottban (a csapatkapitány Jan Boril ötből négy meccset végigjátszott, Tomás Holes mind az öt meccsen játszott, volt egy gólja és egy gólpassza is, Lukás Masopust és Petr Sevcík is mind az ötször szerepelhetett, csak David Zima nem kapott lehetőséget,), míg Jakub Hromada kétszer játszott Szlovákia színeiben.

A találkozó 20 órakor kezdődik

a spanyol Jesús Gil Manzano sípjelére a Groupama Arénában (tv: M4 Sport), a visszavágót jövő kedden rendezik a cseh fővárosban. A továbbjutóra a román CFR Cluj vagy a svájci Young Boys vár a BL-selejtező utolsó, negyedik körében. A párharc vesztese átkerül az Európa-liga selejtezőjébe, ahol a negyedik, utolsó fordulóban a horvát Dinamo Zagreb és a lengyel Legia Warszawa párharcának vesztesével mérkőzik. A legrosszabb esetben is a Ferencváros már ott lesz az Európa Konferencia-liga főtábláján.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Az utolsó előtti, vagy talán a legutolsó pillanatban mutatták be az Európai Bizottság kérésére megszületett belsőpiaci reformtervezetet. A 2004-es nagybővítés után két évtizeddel világosan látszik, hogy az Európai Unió versenyképességi hátrányban van Kínához, az Egyesült Államokhoz és a feltörekvő új gazdasági hatalmakhoz képest az egységes piac diszfunkcionálása miatt. A túlszabályozás, az innováció háttérbe szorulása, a rossz állami és EU-s támogatási rendszerek, valamint a versenyjog bonyolultsága miatt azonnali átalakítást sürget a Jacques Delors Intézet friss előterjesztése, hogy Európa továbbra is geopolitikai tényező maradhasson.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×