eur:
394.92
usd:
363.4
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
TOKYO, JAPAN - JULY 25: Pauline Schaefer-Betz of Team Germany competes on balance beam during Womens Qualification on day two of the Tokyo 2020 Olympic Games at Ariake Gymnastics Centre on July 25, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Ezra Shaw/Getty Images)
Nyitókép: Ezra Shaw/Getty Images

Így tiltakozik a sport szexualizálása ellen a német tornászválogatott

Bikinivágású alsók helyett teljes testüket fedő dresszekben versenyeznek a tokiói olimpián a német női tornászválogatott tagjai: szövetségük a sport szexualizálása elleni kiállásként aposztrofálta a döntést

Egészen bokáig érnek a német tornásznők által viselt dresszek a tokiói olimpián, ami éles kontrasztot képez más válogatott női tagjainak ruházatával, írja a CNN.

"Az a fontos, hogy mi kényelmes – mondta Elisabeth Seitz német tornász. – Meg akartuk mutatni, hogy minden nőnek magának kell eldöntenie, mit visel."

A csapat az Ariake Tornaközpontban tartott edzésen is viselte az egyrészes ruhákat, melyek áprilisban a svájci Bázelben rendezett Európa-bajnokságon debütáltak.

A csapat ruhaválasztása a tornasportban tapasztalható szexualizációval szembeni elleni állásfoglalás – közölte áprilisban a Német Torna Szövetség, hozzátéve:

"A cél az, hogy esztétikusan mutassák meg magukat, anélkül, hogy kényelmetlenül éreznék magukat".

A Nemzetközi Torna Szövetség előírásának megfelelő ez a ruházat is: a hosszú vagy félhosszú ujjrészt és a hosszú nadrágrést is engedélyezik abban az esetben, ha annak színe harmonizál a dresszével. Seitz szerint pozitív visszajelzéseket kaptak más tornászoktól ruházatukkal kapcsolatosan, egyúttal kifejezte reményét azzal kapcsolatosan, hogy a közeljövőben más tornásznők is maguk választhatják meg, milyen ruházatban versenyeznek.

"A legtöbb ember pozitívan állt hozzá, de az Európa-bajnokság óta eltelt idő túl rövid volt ahhoz, hogy mások is ilyen ruhát tervezzenek. Talán a jövőben. Nagyon reméljük" – mondta Seitz.

A csapat elmondta, hogy közösen jutottak arra a döntésre, hogy az olimpián viseljék ilyen dresszt viseljenek, és

az edzők is támogatták őket.

"Nagy szerepünk volt a döntésben az edzőkkel együtt. Azt mondták, azt szeretnék, hogy mindig a lehető legmagabiztosabban és legkényelmesebben érezzük magunkat. Ez a dressz pedig épp ezt adja meg" – mondta Sarah Voss tornász.

Seitz aláhúzta, hogy az egységruha viselése választás és kényelem kérdése volt.

"Úgy éreztük, hogy ez a legkényelmesebb viselet a mai napra – mondta Seitz a dobogós edzés után. – Ez nem azt jelenti, hogy nem akarunk többé normál dresszt viselni. Minden nap új döntési helyzet, mindig az adott verseny napján fogjuk eldönteni, hogy mit veszünk fel."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×