eur:
394.42
usd:
369.55
bux:
65240.52
2024. április 19. péntek Emma
A MotoGP kategóriában versenyző dél-afrikai Brad Binder a motoros gyorsasági világbajnokság Cseh Nagydíján a brnói Masaryk pályán 2020. augusztus 9-én. Binder megnyerte a futamot.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Visszatér 2023-tól a MotoGP Magyarországra - hosszabb időre, mint ígérték

A Hajdúnánás mellett épülő versenypályán 2023-tól 10 évig lehetnek gyorsaságimotoros világbajnoki futamok.

Az erről szóló megállapodást csütörtökön írta alá Carmelo Ezpeleta, a MotoGP jogtulajdonosának, a Dorna Sportsnak a vezérigazgatója és Pacza József, a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. ügyvezető igazgatója az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM).

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Kósa Lajos, a kelet-magyarországi térség országgyűlési képviselője elmondta, az új versenypálya tervpályázata már zajlik, ennek várhatóan március 18-19-én lesz eredménye, aztán a tervezés következik, és az idei év végén kezdődhet az építés pályázati folyamata.

"Országimázs szempontjából ennek a versenynek a megrendezése jobb befektetés, mint bármi más, mert ezzel egy kelet-magyarországi helyszínre és térségre tudjuk felhívni a világ figyelmét" - tette hozzá Kósa Lajos, kiemelve, hogy a MotoGP a világ egyik legnépszerűbb és legnézettebb sportága, a versenyek helyszínein pedig 100-150 ezres nézősereg van jelen.

Carmelo Ezpeleta emlékeztetett rá, hogy a Dorna Sports 30 éve jogtulajdonosa a világbajnokságnak, és bár 1992-ben rendeztek a Hungaroringen futamot, erre később a mogyoródi versenypálya homologizációja miatt már nem volt lehetőség.

"Mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy ez a verseny sportszakmai és gazdasági, valamint térségfejlesztési szempontból is egy sikertörténet legyen" - mondta Carmelo Ezpeleta.

Talmácsi Gábor, a 2007-es idény 125 köbcentiméteres kategóriájának világbajnoka úgy fogalmazott, a hazai motorsport szempontjából ez a megállapodás mérföldkőnek tekinthető.

"Versenyzőként 10 évig képviselhettem Magyarországot, most pedig egy más pozícióban segíthetek a motorsport hazai fejlődésében, és nagyon boldog vagyok, hogy hamarosan az új versenypályán köszönthetjük majd évről évre a világbajnoki mezőnyt" - mondta Talmácsi.

Legutóbb 1992-ben, a Hungaroringen rendeztek Magyarországon gyorsaságimotoros vb-futamot.

Hajdúnánás, 2020. június 20.
A leendő MotoGP-pálya helyszíne Hajdúnánás határában 2020. június 20-án. A magyar kormány korszerű, multifunkciós, gazdaságosan üzemeltethető versenypályát épít Hajdúnánás külterületén, amely alkalmas lesz egyebek mellett a Forma-1 motoros megfelelője, a világ első számú gyorsaságimotoros versenysorozata, a MotoGP futamainak befogadására is. A beruházás, amely a pályaépítés mellett kiterjed a kiszolgáló létesítmények, tréningközpont, konferenciaközpont, szálloda építésére is, 65 milliárd forintba kerül. A MotoGP jogtulajdonosával, a Dorna Sports-cal kötött megállapodás nyolc évre szól, az első versenyt 2023-ban rendezik meg.
MTI/Czeglédi Zsolt
A leendő MotoGP-pálya helyszíne Hajdúnánás határában 2020. június 20-án. A magyar kormány akkori bejelentése szerint korszerű, multifunkciós, gazdaságosan üzemeltethető versenypályát épít Hajdúnánás külterületén, amely alkalmas lesz egyebek mellett a Forma-1 motoros megfelelője, a világ első számú gyorsaságimotoros versenysorozata, a MotoGP futamainak befogadására is. A beruházás, amely a pályaépítés mellett kiterjed a kiszolgáló létesítmények, tréningközpont, konferenciaközpont, szálloda építésére is, 65 milliárd forintba kerül. A MotoGP jogtulajdonosával, a Dorna Sports-cal kötött megállapodás akkor nyolc évre szólt, és már lehetett tudni, hogy az első versenyt 2023-ban rendezik meg. MTI/Czeglédi Zsolt

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×