eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Szoboszlai Dominik, a Red Bull Salzburg középpályása, miután szabadrúgásból gólt szerzett a másodosztályú Austria Lustenau ellen a labdarúgó Osztrák Kupa klagenfurti döntőjében 2020. május 29-én. A Salzburg 5-0-ra győzött a koronavírus-járvány miatt szurkolók jelenléte nélkül játszott mérkőzésen.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

A Milan csatára Szoboszlairól: az ifjú király!

Továbbra is szinte napi téma Szoboszlai Dominik szerződtetése az olasz sajtóban. Szinte biztosra vehető, hogy a magyar középpályás nem marad Salzburgban, lassan csak az a kérdés, mennyiért és melyik olasz sztárcsapathoz igazol.

Szerdán az RB Salzburg a Sturm Graz ellen 5-2-re megnyert találkozóval lezárta idénybeli hazai mérkőzései sorát, a játékosok megkapták a sorozatban megnyert hetedik bajnoki címük jutalmaként az osztrák Bundesliga „salátástálját” és az érmeket. A 19 éves magyar középpályás harmadszor lett osztrák bajnok, alkalmasint egy időre utoljára.

Bár még készül a vasárnapi LASK elleni záró találkozóra, azt mondta, csak addig biztos a maradása.

A Kronen Zeitungnak nyilatkozva Jesse Marsch, a klub amerikai edzője azt mondta, bár nagyon reméli, hogy Szoboszlai maradni fog, erre kevés esélyt lát. Azt is megemlítette a lap, hogy már megvan az utód is, a még Szoboszlainál is sokkal fiatalabb, 2002-es születésű Karim David Adeyemi személyében. A 18 éves támadó Münchenben született, egyébként romániai az édesanyja és nigériai az édesapja. Hasonló utat járt be eddig, míg Szoboszlai, tizenhat évesen került az RB Salzburghoz, a 2018–2019-es idényben 34 meccsen 15 gólt rúgott a fiókcsapatban, a Lieferingben, de már az osztrák élvonalban is szerepelt a mostani szezonban, mégpedig kilenc mérkőzésen.

Megvan a maga pikantériája, ha egy nyugat-európai bajnokcsapat egy még tizenéves, 2000 októberi születésű magyar futballista utódát keresi, nem szólva arról, hogy még soha nem nyert honfitársunk ilyen fiatalon egy, a magyarnál erősebb bajnokságban tinédzserként három bajnoki címet.

Szoboszlai különösen az újrakezdés óta játszik jól, tíz mérkőzésen tizenhét (!) pontot ért el az úgynevezett kanadai listán (7+10). Ő maga is arról beszélt a „Kronénak”, hogy vitathatatlanul felnőtt, úgy fogalmazott, férfi lett belőle.

Immár a Napoli és az AC Milan a legesélyesebb kérő. A magyar futballista menedzsere, Esterházy Mátyás nemrégiben arról beszélt, hogy örül annak, hogy Szoboszlai kiemelkedően teljesít osztrák klubjában, s hogy szerinte a piaci értéke immár 20 millió euró fölött van. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a középpályás salzburgi szerződése még két évig érvényes, ezért nem feltétlenül terveznek klubváltást a nyáron.

A játékos a Figyelőnek adott interjújában úgy fogalmazott: „Ha lesz egy klub, amelyik engem akar és hajlandó ennyi pénzt kifizetni értem, akkor örülni fogok, hogy elértem valamit. Az édesapámmal, Szoboszlai Zsolttal és a menedzseremmel, Esterházy Mátyással azt a célt tűztük ki, hogy jussak el az öt európai topliga valamelyikének öt legjobb csapata közé, legyen az angol, német, olasz, spanyol vagy a francia bajnokság.” (Tényszerű, s nem gonoszkodó megállapítás: sem a Napoli, sem a Milan nem áll az első öt hely egyikén a Serie A-ban. Mindazonáltal a presztízsüket tekintve aligha vitathatóan „megfelelő” jelöltek.)

Azt is mondta: „Ha nem csak tapogatózó az érdeklődés, hanem komolyan vehető a megkeresés, akkor leülünk a menedzseremmel és átbeszéljük. Ha jó lehetőségnek tűnik az átigazolás és tetszik a klub filozófiája, illetve el tudjuk képzelni a helyem a csapat struktúrájában, akkor eljuthatunk odáig, hogy a kérő tesz egy ajánlatot, amit aztán mérlegelhet a klub is, én is.”

A Napoli állítólag – az olasz sajtó szerint – megadná a 25 millió eurós kivásárlási árat, amellyel Szoboszlai több pénzért kelne el, mint a télen Erling Haaland, s a klub valaha volt eladásai közül a második lenne az ára az immár a Liverpoolnál futballozó Naby Keitáé mögött.

De azt is írják az olaszok, hogy az AC Milan a legesélyesebb kérő, mivel a szinte biztosan az idény után a csapat élére kerülő német edző, Ralf Rangnick listájának nagyon a tetején szerepel Szoboszlai neve. Rangnick, aki az utóbbi időben a Red Bull klubok futballfőnökeként dolgozott, ott volt – a MilanNews információja szerint – az RB Salzburg bajnoki ünnepén, „hogy kifejezze a vágyát Szoboszlai Milánóba vitelére”.

Rafael Leão, az AC Milan portugál játékosa is követője Szoboszlai Dominik instagram-oldalának. A bajnoki trófeákat láttató képhez azt írta angul: Az ifjú király.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×