eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

2000: őrjöngő vesztesek, szerencsés nyertes

Ötven év, ötven mérkőzés – az Infostart.hu összeállította az elmúlt fél évszázad legfantasztikusabb futballmeccseit, minden évből egyet. Aligha lep meg bárkit is, hogy az első kétezres esztendőhöz érve az Európa-bajnokság mérkőzései közül válogatottunk. A franciák utolsó két mérkőzése hosszú időre témát adott a nemzetközi sajtónak.

Az 50 év, 50 meccs-sorozat előző részeit itt olvashatják!

A megnyert hazai világbajnokság után a sikerkapitány, Aimé Jacquet helyére lépő Roger Lemerre által dirigált „kékek” a torna óriási favoritjának számítottak. A csoportban az első két mérkőzésüket megnyerték, azzal továbbjutottak, majd a harmadikon, Amszterdamban, kikaptak az egyik társrendező, Hollandia válogatottjától.

Úgy lettek Európa-bajnokok, hogy az egyenes kieséses szakaszban nem játszottak jól, ellenben soha nem pártolt el mellőlük a szerencse.

A spanyolok ellen Zinédine Zidane szabadrúgásgóljával megszerezték a vezetést, ám aztán Gaizka Mendieta egy (jogos) tizenegyesből kiegyenlített. Youri Djorkaeff lőtt még egyet, de az utolsó percben Raúl révén a spanyolok büntetőt végezhettek el. Az európai élmezőny egyik legtechnikásabb játékosa fölé lőtt, majd a hosszabbításban Urzaíz két méterről fölé fejelt. A világbajnok pedig bejutott a legjobb négy közé.

Két thriller, két nagyszerű párharc, két nagy vesztes, két szerencsés győztes tette emlékezetessé az elődöntőket.

A portugálok, bejutva az elődöntőbe, lemásolták az 1984-es válogatottjuk sikerét. A sors különös fintoraként nekik éppen úgy a franciákkal kellett csatázni a döntőbe jutásért, mint az elődöknek, 16 évvel korában.

A játékosok fogadkoztak, mondván, törleszteni fognak az akkori vereségért, s megállítják a menetelő világbajnokot. Eleinte úgy is tűnt, erre megvan minden esélyük. A 19. percben Nuno Gomes megszerezte a vezetést. A franciák nem találták a ritmust, nem futballoztak jól. Thierry Henry mégis kiegyenlített, s ezután leült a játék, egyik fél sem kockáztatott. A portugálok talán közelebb álltak a győzelemhez, a rendes játékidő vége előtt előbb Abel Xavier közelről a kapu fölé fejelt, majd Luis Figo szabadrúgását védte ki nagy bravúrral Fabien Barthez. Ám miután gól egyikből sem esett, következett a hosszabbítás, akárcsak 1984-ben, Marseille-ben. S akárcsak akkor, az utolsó percekben megint a franciák javára dőlt el a továbbjutás.

Igaz, akkor Jean Amadou Tigana passzából Michel Platini vitathatatlan gól lőtt, most pedig…

Mindössze három percre voltunk a hármas sípszótól (már mindenki a büntetőket várta), amikor Sylvain Wiltord kapura lőtte a labdát. Abel Xavierről az szögletre pattant. Az osztrák Günter Benkö játékvezető, szlovák partjelzője, Igor Šramka jelzésére, tizenegyest ítélt kezezés miatt. Utóbb, a televíziós felvételek igazolták, tökéletesen döntött. A portugálok mégis nagyon nehezen viselték el balsorsukat. Maffiáról, összeesküvésről, isteni büntetésről beszéltek, az önmagából teljesen kivetkőző Figo a mezét levéve levonult a pályáról, Abel Xavier és Nuno Gomes a játékvezetőt taszigálta. Ám mindez semmit sem változtatott a tényen: Zinedine Zidane kitűnően végrehajtott büntetőjével a világbajnoki címvédő jutott be a döntőbe.

Portugália ismét szegényebb lett egy álommal.

A portugálok legjobbjában, Luis Figóban mély nyomokat hagyott vereség, vagy még inkább az, amilyen körülmények között kikapott csapata. Többször megismételte a kisebb országok válogatottjainak elnyomásáról alkotott tézisét. Amikor a 2000-es aranylabda átvételekor Párizsban járt, a France Football újságírói megkérdezték tőle, hogy lehiggadva, fél évvel a történtek után, a tévéfelvétel megnézése után is úgy gondolja-e, hogy a bíró, illetve partjelzője rossz döntést hozott.

Figo diplomatikusan válaszolt:„A pályán úgy éreztem, nagy igazságtalanság történt velünk. A bíró közel állt hozzám, meggyőződésem, hogy arról a helyről semmit sem láthatott – egyébként nyilván ezért is hagyatkozott a partjelzőjére. Ha simán kikaptunk volna a franciáktól, mondjuk kettő vagy három nullára, azt könnyebb lett volna elviselni. De így veszíteni rettenetes. Egyébként azóta sem néztem meg a videofelvételt. Sokan mondták, tulajdonképpen jogos ítélet született. Lehet, hogy most már én is így látnám. Ezért sem akarom megnézni, tartom magam az eredeti véleményemhez.”

A másik ágon a szinte csak védekező olaszok egyenesen sündisznóállásba vonultak, miután a 34. percben Gianluca Zambrotta piros lapot kapott. A hollandok egymás után dolgozták ki a helyzeteket. Azok sorra kimaradtak, de senki sem izgult, mindenki úgy gondolta, majd a következő bemegy. De nem ment be, mert Francesco Toldo, s előtte a Fabio Cannavaro, Alessandro Nesta, Paolo Maldini védelem eksztázisban futballozott. A San Francescónak elnevezett kapus kivédte Frank de Boer tizenegyesét, majd Patrick Kluivert a kapufára vágta a maga büntetőjét. A hollandok 120 perc alatt sem tudták feltörni az olasz reteszt. S miután a hollandok szinte szokásos tizenegyesfóbiája a szétlövésben is tartott (négyből csak egyet lőttek be, Kluivert révén), a jobb idegzetű olaszok masíroztak be a fináléba.

Nagy összegeket veszített volna az, aki arra az egyébként nagyon is valószínű tényre fogad, hogy a finálé feszültsége már nem múlhatja felül az elődöntőjét. De az is bukott volna, aki azt mondja, nem lesz „kettőből kettő”, nem történik meg, hogy az aranygól bevezetése óta minden Eb-döntő a hosszabbításban eső döntő góllal ér véget. A Squadra Azzurra többet támadott az első fél órában, mint az elődöntőben 120 perc alatt. Meg is lett az eredménye, igaz, csak az 55. percben. Marco Delvecchio kihasználta a védők hibáját, s előnyhöz juttatta Dino Zoff csapatát.

A világbajnoki cím akkori védője (akárcsak az elődöntőben, a portugálok ellen) megint hátrányba került. S hátrányban is volt, még a 90. percben is. Az olaszoknak (akik közül, például, Alessandro Del Piero eldönthette volna a mérkőzést) csak ki kellett volna védekezniük a hátralévő időt. Ahogy azt tették, például az Oranje ellen. Nem tudták. Mert bár már a kispad előtt ölelkeztek a 90. percben, a franciák még mindig nem adták fel. Jöttek és jöttek előre. A csereként beállt Sylvain Wiltord betört a tizenhatoson belülre, s kilőtte a bal alsó sarkot. A hosszabbításban már a franciáké volt a lélektani előny. Rendületlenül támadtak. A 103. percben a második és a harmadik cserejátékos is kitett magáért! Robert Pirès kitűnően ment el a bal oldalon, jól adott középre, s az egyébként a torinói Juventus tagjai közé tartozó David Trezeguet Toldo kapujának jobb oldalába bombázta a győztes gólt.

A franciák véghez vitték azt, amit korábban senki: világbajnokként megszerezték az Európa-bajnoki címet. Didier Deschamps lett a futballtörténelem első csapatkapitánya, aki a világbajnoknak járó serleg emelgetése után a levegőbe lendíthette az Henri Delauney-serleget is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×