eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ligetvári Patrik (b) és Bánhidi Bence (j), a magyar, illetve Stepan Zeman (k), a cseh válogatott játékosa a Magyarország-Csehország férfi kézilabda felkészülési mérkőzésen a győri Audi Arénában 2020. január 4-én. A magyar válogatott 27-24-re győzött.
Nyitókép: MTI/rizsán Csaba

Félelem és elvárás nélkül a kézilabda Eb-n

Szerdán délután utazik el Malmőbe, az Európa-bajnokság helyszínére a magyar férfi kézilabda-válogatott. A kontinenstornán még olimpiai selejtezős helyeket osztanak, ám a magyarok célja most egészen más.

Konkrét elvárást nem fogalmazott meg a magyar szövetség a válogatott számára az Európa-bajnokság előtt. A magyarok a sok sérült miatt rendkívül fiatal és rutintalan kerettel vesznek részt a viadalon, így a mostani torna a 2022-es részben hazai rendezésű Eb szempontjából lényeges első állomás.

„Nyáron teljesen új felállású stábbal indultunk el, új szemléletet szeretnénk kialakítani, amit az utánpótlás csapatoknál is szeretnénk megvalósítani. Nem lesz egyszerű számunkra az Eb, hiszen több meghatározó játékosunk, Lékai Máté, Bodó Richárd, Juhász Ádám, Ancsin Gábor is hiányzik sérülés miatt. A 2022-es Eb-re való felkészülés egyik fontos állomása lesz a mostani kontinensviadal, alapvetően ezzel a 20-30 játékossal szeretnénk tovább folytatni a munkát” - mondta Nagy László, a magyar szövetség alelnöke, aki csapatmenedzserként is a válogatott mellett lesz.

A tavaly nyáron visszavonult klasszis azt mondta: az esemény sok játékos és a stáb számára is újdonság lesz, így reálisan kell nézni a tornát.

„Rengeteg dologban kell még fejlődnünk, ezzel tisztában vagyunk, de mindent megteszünk, hogy jobbak legyünk.

Elvárást nem állítottunk a csapat felé, ez nem azt jelenti, hogy a csoportmérkőzéseinket ne szeretnénk megnyerni, sőt, úgy fogunk elutazni, hogy valamennyi mérkőzésünket szeretnénk sikerrel teljesíteni.”

Gulyás István szövetségi kapitány hozzátette, egymás között meg kell fogalmazniuk egy célt, és nagyon fontos, hogy a csapaton belül ezt jól határozzák meg. Személyes célkitűzése például az, hogy minden játékosból a lehető legtöbbet hozza ki.

„A felkészülésünk alatt összesen 25 edzésünk volt együtt, de voltak felkészülési mérkőzéseink is, próbáltunk olyan szintű ellenfeleket választani, amely a fiatal csapatunknak megfelelő szint. Gyakorolni szerettük volna az elkezdett munkát és taktikát, a csehek elleni mérkőzés elégedettséggel tölt el minket” - mondta a szakvezető.

Gulyás István az InfoRádiónak azt mondta:

félelem nincs senkiben a rajt előtt, de egészséges izgalom igen.

A magyarok a malmői E csoportban szombaton az oroszokkal, hétfőn az olimpiai és világbajnok dánokkal, szerdán pedig Izlanddal találkoznak, a középdöntőbe az első két helyezett jut.

„Nagyon sok mérkőzést láttunk az oroszokból, igyekeztünk jól felkészülni belőlük, megpróbáljuk meglepni őket. A soron következő dánokról tudjuk, hogy mire képesek, nekik kell mennünk, nekik kell ugranunk és ott aztán le is vehetjük a terhet a játékosokról. Az izlandi együttes ellen nagyon érdekes párharc várható, ők egyértelműen az északi stílust képviselik, nagyon nagy sebességgel kézilabdáznak, gyorsan futnak, ezen a meccsen nagyon észnél kell lennünk” - mondta Gulyás István a csoportellenfelekről.

A csapatkapitány a 200-szoros válogatott Mikler Roland lesz.

„Bízom benne, hogy a rutinommal és azzal a jó néhány világversennyel, amit már megjártam, talán tudok majd segíteni a fiataloknak annyit, hogy kicsit le tudjam venni a vállukról a terhet és valahogy bele tudjam verni a fejekbe, hogy ezek a mérkőzések másmilyenek, mint a többi, ugyanazt kell csinálni, mint egy bajnoki találkozón vagy akár egy nemzetközi mérkőzésen. Egy dolog biztos: nálunk jobban senki nem akarja megnyerni a meccseket. Bízom benne, hogy ez az Eb egy nagyon jó kezdet lesz a hosszú út elején” - nyilatkozta a 35 éves kapus.

A másik kapus, Székely Márton első Eb-jére készülhet. Azt mondta, a védekezés lehet a csapat erőssége.

„Olyan védőfallal rendelkezik a magyar válogatott, amit akár egész Európa megirigyelhet.

A belső négyest úgy tudjuk felállítani, hogy nincs két méternél alacsonyabb játékosunk, ez egy etalon egy kapus számára.”

A magyar válogatott akkor vehetne részt az áprilisi olimpiai selejtezőtornák egyikén, ha Dánián, Norvégián, Franciaországon, Németországon, Svédországon, Horvátországon és Spanyolországon kívül legfeljebb egy csapat előzné meg az Eb-n.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×