eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A világ- és az Európa-bajnok is játszik Budapesten a 2020-as futball-Eb-n

Cristiano Ronaldót, Antoine Griezmannt, a legutóbbi világbajnok francia válogatottat és a legutóbbi Európa-bajnok portugálokat is láthatjuk Budapesten, a 2020-as Európa-bajnokságon. A budapesti és müncheni csoport harmadik tagja a német válogatott – a negyedik lehetne Magyarország is, ha márciusban kijut.

Bukarestben kisorsolták a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság csoportbeosztását. Rendhagyó módon, hiszen a korábbiaknál több volt a „kötött hely” (azért, mert 12 városban rendezik a tornát), ráadásul a huszonnégyes döntő mezőnyének egyhatoda még nem ismert. A még szabad négy hely egyikére pályázik Magyarország, amely március 26-án Bulgáriával játszik idegenben, s ha nyer, az Izland–Románia találkozó győztesével mérkőzik a részvételével.

Az A-csoportba kerültek a mi csoportunkban második walesiek, valamint a százszázalékos mérleggel a selejtezőt záró olaszok, illetve a svájciak és a törökök. A mérkőzéseket Rómában, és Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban rendezik majd, utóbbi a törököknek a szurkolást tekintve szinte hazai pálya lesz, nekik ez szinte kívánsághelyszín.

A B-csoport mérkőzéseit Koppenhágában és Szentpéterváron rendezik, a dánok játszanak majd háromszor otthon, fogadják az oroszokat is. A finnek sem panaszkodhatnak, első Eb-részvételükkor először Koppenhágában lépnek majd pályára, majd kétszer áthajózhatnak szurkolóik Észak Velencéjébe.

A C csoport házigazdái egyrészt a hollandok, akik háromszor játszanak az amszterdami Johan Cruyff Arénában. Az ukránok és az osztrákok biztosan Bukarestben találkoznak, m ind a két gárda játszik már előtte is egy mérkőzést a román válogatottal, de hogy kivel, az csak március 31-én dől el. Ha a románok nyernék meg a mi playoffunkat (ehhez meg kellene verniük előbb az izlandiakat idegenben, majd a bolgár–magyar találkozó győztesét, ha minket, akkor ugyancsak idegenben) rendezőként ebbe a csoportba kerülnek. Ha nem, akkor a Grúzia, Fehéroroszország, Észak-Macedónia és Koszovó alkotta négyes legjobbjával egészül ki a csoport.

A D-csoportot az Egyesült Királyságban, a londoni Wembley-ben és a glasgow-i Hampden Parkban rendezik. Az angolok a vb-elődöntő és a tavaly őszi Nemzetek Ligája-párharcok után negyedszer is találkoznak a horvátokkal, a csehekkel pedig egy selejtezőcsoportban voltak.

Az E-csoportban is az egyik rendező részvétele biztos, ez a spanyol válogatott, amely Bilbaóba várja ellenfeleit. Három találkozót tartanak Dublinban, de az írek részvétele még nem biztos. A svédek és a lengyelek tartoznak még ebbe a kvartettbe.

Az F-csoportba kerülne Magyarország, aki kivívja márciusban a szereplés jogát. Ellenfele Budapesten a portugál és a francia, Münchenben pedig a német válogatott lenne. Ilyen nehéz sorsolást nagy tornán a magyar válogatott nem kapott az 1978-as világbajnokság óta, akkor a rendező argentinokkal, az olaszokkal és ugyancsak a franciákkal voltunk együtt, a két továbbjutóból az argentinok megnyerték a világbajnokságot és az olaszok is az elődöntőbe jutottak. Ha sikerülne kivívni a továbbjutást, a német válogatottal először találkozhatnánk Eb-n vagy vb-n az 1954-es vb-döntő óta, a franciákkal az 1986-os világbajnokság óta. A portugálokkal, ki ne emlékezne rá, egy csoportban voltunk a franciaországi Európa-bajnokságon is.

A budapesti meccsnapok: június 16. Portugália és a Nemzetek Ligája playoffból kijutó (ez lehet Magyarország), június 20.: Franciaország és a Nemzetek Ligája playoffból kijutó (ez lehet Magyarország), június 24.: Portugália–Franciaország, a 2016-os Eb-döntő „megismétlése”. Budapest e három találkozón kívül rendez majd egy nyolcaddöntőt is, június 28-án a C csoport győztesével játszik az egyik továbbjutó csoportharmadik.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×