eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma
Niko Kovac, a Bayern München vezetőedzője a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében játszott FC Liverpool - Bayern München mérkőzésen a liverpooli Anfield Stadionban 2019. február 19-én.
Nyitókép: Peter Powell

Máris itt vannak a jelöltek a Bayern üres kispadjára

Mediterrán hangulat alakulhat a müncheni öltözőben, de egyelőre a beugró pályaedző, Hansi Flick vezeti a bajorokat előbb a BL-ben , majd a hét végi, Dortmund elleni rangadón is.

Bár sokáig tanakodott a Bayern München vezérkara, hogy – tekintettel a mostani, két fontos mérkőzést hozó hét programjára – haladékot adjon-e Niko Kovač vezetőedzőnek, de végül a menesztés mellett döntött. A horvát szakember, aki az Eintracht Frankfurttól érkezett, s az Eintracht Frankfurt elleni meccsel kezdte a Bayernnél (a tétmeccseket tekintve) vezetőedzői pályafutását, belebukott az Eintracht Frankfurt elleni, szombati 1-5-be.

Niko Kovač 2018 nyarán érkezett a Bayernhez, oda, ahol játékosként 2001 és 2003 között szerepelt. Addigi edzői pályafutása során a Red Bull Salzburgnál, a horvát válogatottaknál (U21, majd 2013 és 2015 között a felnőtteknél szövetségi kapitányként), valamint az Eintracht Frankfurtnál dolgozott. Ausztriában 2012-ben duplázott a bajnokság és a kupa megnyerésével, de alkalmasint azzal győzte meg tavaly tavasszal a Bayern vezetőit, hogy az Eintrachttal, egyébként éppen a bajorokat a döntőben legyőzve, megnyerte a Német Kupát, s közben az elődöntőig menetelt az Európa-ligában. (Igazi kupaspecialista: 2017-ben is döntős volt a DFB-kupában.)

A Bayernhez egyébként leginkább Hasan Salihamidžić hívására került, a sportigazgató a játékostársa volt Münchenben az évezred elején, amúgy éppen úgy Boszniából származik a családja, mint a Kovačoké (Niko testvére, Robert ugyancsak kiváló futballista volt, az utóbbi időben pedig a bátyját segítette a különböző állomáshelyeken), ő 15 éves koráig otthon is élt.

Niko Kovačnak nem volt tavaly könnyű ősze, a Bayern szeptember 25. és november 24. között nyolc bajnoki mérkőzéséből csupán kettőt nyert meg, a megszerezhető 24 pontból tizenötöt elszórt. Nem szerepelt jobban, mint 2017-ben Carlo Ancelotti, akit akkor menesztettek. Ám akkor még a horvát edző bírta a bizalmat, s meg is hálálta: december elejétől szinte megtáltosodott a Bayern, utánaeredt a nagy fölénnyel vezető Borussia Dortmundnak és végül a hazai fronton maximális sikerrel, a bajnokság és a DFB-kupa megnyerésével zárta az idényt. A Bajnokok Ligájában a későbbi győztes Liverpool ellen vérzett el – függetlenül ettől, az, hogy a csapat még a legjobb nyolcba sem jutott be, kritikákat szült.

Az idei őszi BL-szereplésre ellenben eddig nem lehetett panasz, a Bayern megnyerte mind a három mérkőzését, s ha győz szerdán az Olympiakosz ellen, már négy mérkőzés után továbbjutó. A 32 csapat közül eddig a legtöbb gólt szerezte, Londonban 7-2-re ütötte ki a tavaszi döntős Tottenham Hotspurt. Ezt a meccset október elsején játszották, hihetetlennek hatott volna, ha valaki azt állítja, egy hónap és két nap múlva Kovač már nem lesz a csapat vezetőedzője.

Pedig ezt történt, a bajnokságban ismét bekövetkezett a szokásos „őszi fáradtság”. A legutóbbi négy mérkőzésén csak négy pontot gyűjtött a Bayern, de ez még talán nem lett volna ok a váltásra a korábbiak ismeretében – az 1-5 volt sokkoló. Ilyen súlyos vereséget a Bayern a Bundesligában 2009 áprilisában, a Wolfsburg ellen szenvedett a mostani előtt legutóbb.

A Bundesliga rekorderbajnokának irányítását ideiglenesen Hans-Dieter (Hansi) Flick veszi át, aki a mostani szezon előtt Niko Kovač kifejezett kérésére került a stábba. Igazi pályaedző, 2006 és 2014 között, a világbajnoki cím megnyeréséig Joachim Löw segítője volt a válogatottnál. Játékosként 1985 és 1990 között 104 mérkőzést játszott a Bayernben.

A Kicker szerint valószínűleg ő marad az edző legalább a téli szünetig, de a nemzetközi sajtó máris azt találgatja, hogy ki lehet majd az igazi utód.

A legvalószínűbbnek Massimiliano Allegri szerződtetése tűnik, a Corriere dello Sport egyenesen úgy tudja, a Bayern a korábbi Juve-edzőt akarja. Felvetődött még José Mourinho neve is (a portugálé mostanában mindig felvetődik, ha valahol mozog a kispad, az Arsenalt is emlegették vele kapcsolatban), sőt az Ajaxnál dolgozó Erik ten Haagé is, futó szerződése ellenére.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×