eur:
393.83
usd:
367.5
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Rajtol a férfi kajak párosok 1000 méteres előfutama a minszki II. Európa Játékokon a Zaszlavl regatta pályán 2019. június 25-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kajak-kenu: a kapitány tíz boldog versenyzőt akar látni az olimpia után

A szokásosnál is több verseny után alakulhat ki a tokiói olimpián induló magyar kajak-kenu válogatott összetétele, a csapattól 5 érem, köztük 2 arany az elvárás.

Elkezdték a felkészülést a jövő évi, tokiói olimpiára a kajak-kenusok, Schmidt Gábor, a magyar szövetség (MKKSZ) elnöke azt mondta: öt éremmel, közte legalább két arannyal elégedett lenne a japán fővárosban. Felidézte az augusztusi, szegedi, kvalifikációs világbajnokságot, amelyen rendezőként szerinte az volt a legnagyobb siker, hogy meg tudták tölteni a lelátókat. A viadalon a magyar válogatott a megszerezhető 18-ból 13 kvótát begyűjtött, és részben meg is ismétlődhet, mivel Szeged jövőre valószínűleg ismét gyorsasági világbajnokság házigazdája lesz a nem olimpiai számokban. A magyar szövetség egyébként egy balatoni helyszínnel pályázik a 2021-es SUP (állva evezős) vb rendezési jogára is azon kívül, hogy 2020-ban Csepelen maratoni Eb lesz.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány azt mondta, a tavaszi pótkvalifikációs versenyeken szeretnék megszerezni a még hiányzó tokiói kvótákat, erre férfi K-1 200, K-2 1000, C-1 1000 és C-2 1000, valamint női C-1 200 méteren lesz lehetőség. Az európaiak két helyszínen, a racicei kontinentális kvalifikációs regattán (május 6-7.), majd a duisburgi világkupán (május 21-24.), a végső világkvalifikációs viadalon gyűjthetnek még indulási jogokat.

A magyarok női kajakban már megszerezték a maximális hat kvótát, férfi kajakban és női kenuban még egy-egy, férfi kenuban pedig három indulási jogot szerezhetnek. A pótkvalifikációs versenyeken csak olyanok gyűjthetnek kvótát, akik eddig még nem szereztek.

Hüttner Csaba az InfoRádió kérdésére elmondta,

a női kajakosok legnagyobb riválisai az új-zélandiak lehetnek, őket a világkupaversenyeken igyekeznek feltérképezni.

A kapitány elárulta, hogy egy héttel a racicei viadal előtt válogatót rendeznek majd, ott dől el, kik szállhatnak harcba Csehországban, majd esetleg Németországban. A kontinensviadal után kialakul az ötkarikás csapat, persze elképzelhető, hogy még ezt követően is szükség lesz változtatásokra a kapitány szerint. Kiderült, adott esetben lehetséges, hogy valaki 2-3 számban is induljon az olimpián, ahogy az 2016-ban Rio de Janeiróban történt, amikor is Kozák Danuta mindhárom számában győzött.

Tokióban - ahol augusztus 3-án kezdődnek a kajak-kenus versenyek - egyébként újdonság lesz, hogy az

egyes és páros számokban akár két egység is képviselhet egy nemzetet,

Hüttner Csaba ezzel kapcsolatban az InfoRádióban azt mondta, hogy B egységet csak abban az esetben indítanak, ha az nem veszélyezteti az eredményességet, és van rá elég kvóta.

Hüttner Csaba nem árulta el, milyen éremterméssel lenne elégedett jövőre, annyit mondott csupán: örülne, ha 10 versenyzője elégedett lenne.

A magyar csapat nem az olimpiai faluban lakik majd, hanem egy külön szállodában, a versenyen pedig a melegre és a párára nagyon kell készülni külön is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×