eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Rajtol a férfi kajak párosok 1000 méteres előfutama a minszki II. Európa Játékokon a Zaszlavl regatta pályán 2019. június 25-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kajak-kenu: a kapitány tíz boldog versenyzőt akar látni az olimpia után

A szokásosnál is több verseny után alakulhat ki a tokiói olimpián induló magyar kajak-kenu válogatott összetétele, a csapattól 5 érem, köztük 2 arany az elvárás.

Elkezdték a felkészülést a jövő évi, tokiói olimpiára a kajak-kenusok, Schmidt Gábor, a magyar szövetség (MKKSZ) elnöke azt mondta: öt éremmel, közte legalább két arannyal elégedett lenne a japán fővárosban. Felidézte az augusztusi, szegedi, kvalifikációs világbajnokságot, amelyen rendezőként szerinte az volt a legnagyobb siker, hogy meg tudták tölteni a lelátókat. A viadalon a magyar válogatott a megszerezhető 18-ból 13 kvótát begyűjtött, és részben meg is ismétlődhet, mivel Szeged jövőre valószínűleg ismét gyorsasági világbajnokság házigazdája lesz a nem olimpiai számokban. A magyar szövetség egyébként egy balatoni helyszínnel pályázik a 2021-es SUP (állva evezős) vb rendezési jogára is azon kívül, hogy 2020-ban Csepelen maratoni Eb lesz.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány azt mondta, a tavaszi pótkvalifikációs versenyeken szeretnék megszerezni a még hiányzó tokiói kvótákat, erre férfi K-1 200, K-2 1000, C-1 1000 és C-2 1000, valamint női C-1 200 méteren lesz lehetőség. Az európaiak két helyszínen, a racicei kontinentális kvalifikációs regattán (május 6-7.), majd a duisburgi világkupán (május 21-24.), a végső világkvalifikációs viadalon gyűjthetnek még indulási jogokat.

A magyarok női kajakban már megszerezték a maximális hat kvótát, férfi kajakban és női kenuban még egy-egy, férfi kenuban pedig három indulási jogot szerezhetnek. A pótkvalifikációs versenyeken csak olyanok gyűjthetnek kvótát, akik eddig még nem szereztek.

Hüttner Csaba az InfoRádió kérdésére elmondta,

a női kajakosok legnagyobb riválisai az új-zélandiak lehetnek, őket a világkupaversenyeken igyekeznek feltérképezni.

A kapitány elárulta, hogy egy héttel a racicei viadal előtt válogatót rendeznek majd, ott dől el, kik szállhatnak harcba Csehországban, majd esetleg Németországban. A kontinensviadal után kialakul az ötkarikás csapat, persze elképzelhető, hogy még ezt követően is szükség lesz változtatásokra a kapitány szerint. Kiderült, adott esetben lehetséges, hogy valaki 2-3 számban is induljon az olimpián, ahogy az 2016-ban Rio de Janeiróban történt, amikor is Kozák Danuta mindhárom számában győzött.

Tokióban - ahol augusztus 3-án kezdődnek a kajak-kenus versenyek - egyébként újdonság lesz, hogy az

egyes és páros számokban akár két egység is képviselhet egy nemzetet,

Hüttner Csaba ezzel kapcsolatban az InfoRádióban azt mondta, hogy B egységet csak abban az esetben indítanak, ha az nem veszélyezteti az eredményességet, és van rá elég kvóta.

Hüttner Csaba nem árulta el, milyen éremterméssel lenne elégedett jövőre, annyit mondott csupán: örülne, ha 10 versenyzője elégedett lenne.

A magyar csapat nem az olimpiai faluban lakik majd, hanem egy külön szállodában, a versenyen pedig a melegre és a párára nagyon kell készülni külön is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×