eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem lő többet a volt KGB-s férje

Bejelentette visszavonulását a norvég Ole Einar Björndalen norvég sílövő, a téli olimpiák történetének legeredményesebb férfi sportolója.

A 44 éves, a Sílövészet királyának becézett sportember, az 1998-as naganói és a 2014-es szocsi játékok között nyolc arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet szerzett.

A sportág kiemelkedő alakja 1994-ben vett részt először olimpián, első érmeit Japánban szerezte. Világbajnokságokon húsz győzelemnek volt részese, vk-viadalokon 94 alkalommal bizonyult a legjobbnak egyéni számban, ami szintén rekord. 2014-ben, a szocsi olimpia alatt kilenc jelölt közül másodmagával a jégkorongozó Hayley Wickenheiserrel, nyolc évre beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába, de 2016-ban lemondott tisztségéről, hogy folytassa versenyzői pályafutását. Thomas Bach, a NOB elnöke akkor azt mondta a döntésről: „Korrekt lépés volt, mivel úgy érzi, nem tudna a sportolói bizottságban annyit dolgozni, amennyit szeretne.”

Noha Ole Einar Björndalen évek óta Ausztriában él, Oslóban jelentette be a búcsúját. Egészségügyi okokkal magyarázta, hogy befejezi a versenyzést: „Tavaly nyáron szívritmuszavarok léptek fel nálam, amelyek nem veszélyesek, de mégis úgy érzem, ideje abbahagyni” - mondta, majd hozzátette, a lassan mögötte hagyott idényben hasonló egészségi problémák miatt nem tudta a legjobbját nyújtani, ezért nem jutott ki a februári olimpiára.

Björndalen a phjongcshangi téli játékokig a legeredményesebb téli olimpikon volt, ám februárban megelőzte őt honfitársa, Marit Björgen sífutónő, aki 2002 óta 8 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérmet gyűjtött.

Björndalen - sorozatban hat olimpia után – Dél-Koreában „csak” a fehéroroszok egyik edzőjeként vett részt, segítette második feleségét, Darja Domracsevát, aki négy olimpiai aranyérmével a legeredményesebb sílövőnek számít a nők között. Domracseva, aki elsősorban közös gyermekük, Xenia születése miatti hosszú kihagyása után tért vissza az idény előtt, Phjongcshangban egy arany- és egy ezüstérmet gyűjtött. Sikerei kapcsán a londoni Guardian nem felejtette el megjegyezni, hogy 2014 júniusáig a KGB alkalmazásában állt. (Dmitrij Pabjarzsin, a KGB szóvivője ezt elismerte, de hozzátette, immár „Darja nem a szervezet alkalmazottja”.)

Utóbb kiderült, hogy lett volna lehetőség arra, hogy a norvégok által mellőzött Björndalen fehérorosz színekben versenyezzen is az olimpián, de ezt nem akarta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×