eur:
389.33
usd:
361.5
bux:
68509.47
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Betörhet-e a Man City a nagy négyesbe? Rajtol az angol bajnokság

Az InfoRadio.hu olvasói szerint a világ legerősebb bajnoksága kezdődik szombaton kora délután, a Chelsea-Hull City mérkőzéssel. Egy közelmúltbeli felmérésünk szerint olvasóink úgy találják, hogy néhány sztárjátékos, elsősorban Cristiano Ronaldo és Xabi Alonso távozása, illetve a Real Madrid és a Barcelona nagybevásárlása ellenére is a 18. idényét kezdő Premier League-et illeti a titulus.

Bizonyos szempontból semmiképpen sem a változások nyara volt a mostani az angol élvonalban. A húsz csapatból mindössze egy (!) váltott menedzsert: a Chelsea-nél Guus Hiddink, akit nagyon szívesen megtartott volna a vezérkar, visszatért az orosz válogatotthoz. A helyére Carlo Ancelotti, az AC Milan edzője került, aki nyolc év után hagyta el a piros-feketéket. Ancelotti az Abramovics-érában már a klub második olasz menedzsere, hiszen az orosz milliárdos 2003-as "hatalomátvételekor" Claudio Ranieri ült a csapat kispadján.

Nagyobb volt a változás a tulajdonosi fronton: három klubnak, a Portsmouth-nak, a Sunderlandnek és a West Ham Unitednek is új főtulajdonosa van. Ellis Short színre lépésével a Sunderland is bekerült az amerikai tulajdonos kezében lévő PL-klubok közé. A West Hamet a CB Holding vette meg eddigi izlandi főtulajdonosától. A Pompey ellenben, akárcsak a Manchester City, arab kézbe került. Az új "gazda" Szulejman el-Fahim, dubaji, az ottani Donald Trumpnak becézik, egyik legfontosabb vállalkozása a Hydra Properties egyébként a Costa Rica-i futballcsapat és a német Bundesliga támogatója is. Meg a Portsmouth-é, amelynek július vége óta el-Fahim az elnöke. Az egykori szupertehetséges sakkjátékos egyébként igazgatósági tag a Manchester Cityt tulajdonló ADUG-ben (Abu Dhabi United Group) is.

Hogy mikor profitál az arab tulajdonos vagyonából a Pompey, még nem lehet tudni. De azt már igen, hogy a példa adva van: a Manchester City a Premier League minden más tagjánál többet költve próbál meg beékelődni a Nagy Négyes (Big Four) tagjai közé. A City három csatárt vett 20 millió eurónál drágábban, Carlos Tévezt (29 millió), Emmanuel Adebayort (29 millió) és Roque Santa Cruzt (21 millió). Ugyancsak a City játékosa lett Kolo Touré (18,7 millió) és Gareth Barry (13,9 millió). Az öt játékos közül csak a paraguayi válogatott Santa Cruz nem a legutóbbi bajnokság első hat helyezettjének valamelyikétől érkezett.

Nagy kérdés, hogy az átigazolási időszakban eddig 92 millió eurós hiányt felhalmozó Citynek sikerült-e az öt új válogatott játékos segítségével versenyre kelni az Arsenallal, a Chelsea-vel, a Liverpoollal vagy a városi vetélytárs Man Uniteddel. A négyesből az Ágyúsok kerete gyengült meg a leginkább, miután Adebayor és Touré is távozott. A helyükre (a posztokat figyelembe véve inkább az elefántcsontparti helyére) Thomas Vermaelen érkezett az Ajaxtól.

Arsene Wenger csapata számára a sérültek felépülése jelentheti az igazi erősítést: Tomas Rosicky és Eduardo azonban egyelőre még nincs csúcsformában. Cesc Fabregas, aki Andrej Arsavin mellett a csapat legnépszerűbb játékosa, valószínűleg marad, bár a Barcelona nem tett még le a megszerzéséről. A keret többi tagja közül érdemes lesz figyelni a mindössze 17 éves Jack Wilshere-re, akiről Fabio Capello azt mondta, még azt sem zárja ki, hogy a fiatal játékost jövő nyáron elviszi a világbajnokságra.A Liverpoolnál sem volt nagy mozgás, amióta Rafa Benítez a menedzser, most először tart ott a csapat a bajnoki rajton, hogy kevesebbet költött, mint amennyiért eladott játékosokat. (Persze, nem zárható ki, hogy érkezik még egy támadójátékos, például.) Glen Johnson és Alberto Aquilani érkezett, a büdzsét Xabi Alonso és Álvaro Arbeloa a Real Madridhoz eladása tette rendbe. Elsősorban a középpályás nagyon fog hiányozni a Vörösöktől. Benítez nagy öröme, hogy a nyáron lezárult Steven Gerrard bírósági ügye, a csapatkapitányt felmentették. Alkalmasint elsősorban az ő és Fernando Torres játékán múlik majd, hogy a Pool megszerzi-e első bajnoki címét a Premier League-ben.

A bukmékerek szerint ebben leginkább a Chelsea, vagy a Manchester United akadályozhatja meg: a legutóbbi kupagyőztes és a legutóbbi bajnok. A Kékek leginkább Ancelottival erősítettek, meg persze az egyelőre sérült Jurij Zsirkovval, s a nagy tehetségnek tartott Daniel Sturridge-dzsel, akit éppen a Man City engedett el. A Chelsea egyelőre nem adta újra kölcsön két, visszatért (egykori?) világklasszis csatárát, Andrij Sevcsenkót és Claudio Pizarrót, valamint megtartotta az Inter által hívott két portugál válogatottat, Decót és Ricardo Carvalhót. Egy harmadik portugál, José Bosingwa még tárgyal a Bayernnel. A Chelsea erős, de január-februárban bajba kerülhet, ha négy kulcsembere, Didier Drogba, Mike Obi, Salomon Kalou és Michael Essien elutazik az afrikai kontinensbajnokságra.

A Man Unitednél új korszak kezdődött Cristiano Ronaldo távozásával, az elmúlt három idényben a portugál szupersztár 155 mérkőzésen 91 gólt szerzett. Az érte kapott 94 millió eurónak csak töredékét költötte eddig el Sir Alex Ferguson: Antonio Valencia és Michael Owen jelenti az erősítést. Az ugyancsak megszerzett, francia Obertan egyelőre sérült. Mindazonáltal a négy nagy közül a Man United kerete tűnik a leggazdagabbnak, ha úgy tetszik: az Old Traffordra költözés százéves évfordulóját ünneplő klub első és második tizenegye van leginkább közel egymáshoz játékerőben.

A Premier League 2009-2010-es szezonjában a magyarok közül Gera Zoltán (Fulham), Fülöp Márton (Sunderland) és Halmosi Péter (Hull City) kaphatja a legnagyobb szerepet. Bogdán Ádám (Bolton), valamint Gulácsi Péter (Liverpool) egyelőre csapata harmadik számú kapusa, Németh Krisztián (Liverpool) körülbelül a Pool ötödik-hatodik csatára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×