eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Szalay: A legjobb tíz közé is bejuthatunk a Közép-Európa-ralin

Három nap után legjobb magyar párosként a Szalay Balázs-Tóth György-duó az összetett 15. helyen áll a Közép-Európa-ralin. A Szalay Dakar Team vezetője az InfoRádiónak elmondta: nem tartja kizártnak, hogy a legjobb tíz közé kerüljenek.

Elégedett vagyok: ebben a mezőnyben nagyon jó ez a helyezés, főleg úgy, hogy az első napon elromlott a kormányművünk, míg a másodikon defekt lassított minket - mondta az InfoRádiónak a magyarok között a legjobb pozíciót elfoglaló Szalay Balázs, a Közép-Európa-rali főszervezője.

A versenyző szerint arra is van esély, hogy bekerüljenek az első tízbe, hiszen az autó nagyon gyors.

A Szalay Dakar Team csapatfőnöke azt is elárulta: taktikájuk az volt, hogy a romániai szakaszokon kivárnak és nem kockáztatnak, a magyarországi részeken azonban rákapcsolnak.

Nagyszerű a verseny légköre is, az emberek nagy szeretettel fogadják a mezőnyt; ez megerősített abban, hogy megérte a munka - jegyezte meg Szalay Balázs.

Az utóbbi napokban támadások érték a Közép-Európa-rali szervezőit a zöld szervezetek részéről, ám a Szalay Dakar Team vezetője úgy véli: a környezetvédőknek látniuk kell, hogy a verseny komoly bevételt hoz az országnak.

A verseny főszervezője hangsúlyozta: ők is nagyon fontosnak tartják a környezet védelmét, a rali éppen ezért kizárólag engedélyezett útvonalon halad.

Kritika

Korábban környezet- és természetvédő civil szervezetek tiltakoztak az ellen, hogy a Közép-Európa-rali mezőnye magyar természetvédelmi területeken halad át.

A civilek közleményükben leírták: érthetetlennek tartják, hogy a környezetvédő hatóságok az európai uniós irányelvekben és a magyar jogszabályban foglalt előírások ellenére hozzájárultak ahhoz: a Bakony, valamint Dabas térségében kitűzött nyomvonal természetvédelmi rendeltetésű területeken vezethessen át.

Mint írták, "a versenyzők és a nézők feltehetőleg egyetértenek velük abban, hogy a technikai sportok sem lehetnek a környezet pusztítói. Különösen olyan kiemelten védett területeken nem, melyek értékes ökoszisztémáját az Európai Unió a Natura 2000 segítségével próbálja megőrizni a jövő nemzedékek számára".

A civil szervezetek - köztük a Levegő Munkacsoport, a Magyar Közlekedési Klub és a Védegylet - szerint a felelősség a területeket kezelő és most bérbeadó Honvédelmi Minisztériumot terheli.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×