eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Messi kontra Cristiano Ronaldo a Nou Campban - régi meccsek videóival

Kedden két angol csapat játszott egymással nagyon hasonló stílusban, ám a mai elődöntőben két különböző futballkultúra találkozik. A Barcelona a Milan tavalyi szerepét szeretné magának: az edző, Frank Rijkaard egykori klubja 2007 tavaszán előbb kiejtette a Manchester Unitedet, majd a másik ág tiszta angol csatájának győztesét is legyűrte a döntőben, s megnyerte a kupát.

A 2007-es, s főleg a 2008-as gárda ellenben alapvetően másmilyen. Az 1999-es alakulat gerincét a hajdani "Fergie fiókák" alkották, Gary és Phil Neville, Nicky Butt, Paul Scholes, Ryan Giggs, s nem utolsósorban David Beckham. 1997 és 2003 között, az ír Roy Keane-t leszámítva, senkinek sem volt olyan fontos szerepe a csapatban, mint nekik.

A szurkolók által használt becenevet citálva Scholesy és Giggsy még mindig játszik, Gary Neville nemrégiben tért vissza egyéves kihagyás után - de immár nem ők a döntő láncszemek. A mai Man United pillérei Rio Ferdinand, Cristiano Ronaldo és Wayne Rooney. A portugál megkérdőjelezhetetlenül a legutóbbi két idény legjobbja, sőt minden bizonnyal az ő szárnyalása is dominál abban, hogy Sir Alex egyre több hasonló karakterű futballistát szerződtetett az elmúlt időszakban, gondoljunk csak Nanira, s még inkább Andersonra és Tévezre.

Ezeknek a játékosoknak a beépítése különleges lehetőséget adott Sir Alexnek: minden korábbinál gazdagabb játékoskeretből válogathat. Ez az állomány pedig alkalmas arra, hogy - ahogy az ellenfél edzője, Frank Rijkaard mondta a kedd esti sajtótájékoztatón - úgy is futballozzon, ahogyan a Premier League-ben kell, de ha kell, úgy is, ahogy a kontinens csapatai ellen kell.

Sir Alex két védője egészségi állapota miatt aggódhat a szerdai mérkőzés előtt. Nemanja Vidics nem is edzett a többiekkel kedden, még érzi a Roma elleni negyeddöntőben elszenvedett sérülését. A Főnök reméli ugyan, hogy a szerb védő vállalni tudja a játékot, de valószínűbb, hogy a Barcelona ellen Gerard Piqué lesz Rio Ferdinand mellett a másik középső védő.

Piqué katalán, a Barcelona ifjúsági csapatától vette meg 2004-ben a Manchester United. Egyébként nagyapja, bizonyos Amador Bernabéu (természetesen csak névrokona az egykori legendás Real Madrid-elnöknek) a kilencvenes években a Barcelona népszerű és sokak által tisztelt alelnöke volt.

Wes Brown könnyebb futásokra volt képes kedden még csak, az ő kidőlése esetén John O'Shea játszik majd. Ami a csatárokat illeti, elképzelhető, hogy Tévez (vagy ha Rooney állapota nem javul, az angol válogatott játékos) nem kezd. Az elmúlt 15 évben a a Manchester United kétszer is játszott a Barcával a Nou Campban, s mindkétszer sok gólt kapott. Sir Alex ezért ügyel most különösen a védekezés megszervezésére.

A katalánoknál Ronaldinho biztosan nem játszik, s Thierry Henry szerepeltetése is felettébb valószínűtlen. Puyol eltiltott. Rafa Márquez és Deco ellenben játszhat, mi több Lionel Messi is visszakerülhet a kezdő csapatba. Azt mondta a kedd esti sajtótájékoztatón, hogy ha Rijkaard is úgy gondolja, képes végigjátszani a 90 percet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×