eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Valódi emberi közösséget szorgalmazott a közösségi oldalak helyett Ferenc pápa - Hírösszefoglaló

A hajóbaleset mentési munkálatai miatt légtérkorlátozás van érvényben a Duna Budapest és Paks közötti szakaszán. Elindította az úzvölgyi katonatemető gondozásának átvételét a román védelmi minisztérium

Valódi emberi közösséget szorgalmazott a közösségi oldalak helyett pünkösdvasárnapi miséjében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a Szent Péter téren összegyűlt több tízezer hívő előtt azt mondta: Jézus halála után a tanítványok, vagyis az akkori kor fiataljai kétségek és félelem közepette, zárt ajtók mögött éltek. A Szentlélek eljövetele adott nekik távlatot, bátorságot, örömöt és új reményt. Ferenc pápa úgy fogalmazott: nem csodákra és nem arra van szükség, hogy eltűnjenek a nehézségek, hanem belső békére.

Légtérkorlátozás van érvényben jövő vasárnap éjfélig a Duna Budapest és Paks közötti szakaszán. A Terrorelhárítási Központ arra figyelmeztetett, hogy a drónokkal végzett repülés sem engedélyezett, mert az akadályozhatja, zavarhatja a dunai hajóbaleset mentési munkálatait, valamint a kutatást. Szombat este Százhalombattánál találták meg a szerencsétlenség huszadik halálos áldozatát. A mentőalakulatok még hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát keresik. Jasenszky Nándor a TEK osztályvezetője korábban elmondta: valószínűleg az ünnepek után kezdődhet meg a sétahajó kiemelése.

Lassan, de folyamatosan csökken a Duna vízszintje Budapestnél és további lassú apadás várható. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a folyó vízállása a fővárosnál várhatóan a jövő hét második felében csökken 400 cm alá. Az országban jelenleg 260 km-en van árvízvédelmi készültség.

A Fidesz döntése lesz, hogy az Európai Néppártban látja a leghatékonyabbnak politikája képviseletét, vagy más keretek között - közölte a kormánypárt európai parlamenti képviselője. Hidvéghi Balázs, a Kossuth Rádiónak adott interjúban úgy fogalmazott, a Fidesz-KDNP megválasztott képviselői azt a célt tűzték ki, hogy vezető pozíciókat szerezzenek az EP szakbizottságaiban. Hozzátette: Magyarország helyzete nem gyengül, ha a Fidesz nem lesz az Európai Néppárt tagja.

Közös polgármester-jelöltet állít az ellenzék Dunakeszin. A függetlenként induló Gerner Péter elmondta: több hónapos egyeztetés eredményeként jött létre a megállapodás az MSZP, az LMP, a DK, a Momentum, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom között. Hozzátette: a gyors ütemben fejlődő agglomerációs városban a lakosság lélekszámának növekedésével nem tart lépést az infrastruktúra fejődése.

Romániában elindította az úzvölgyi katonatemető gondozásának átvételét a védelmi minisztérium. Gabriel Les tárcavezető a sírkert nemzetközi jellegének megőrzésével indokolta az intézkedést. Hangsúlyozta: biztosítani fogják minden országnak, hogy megemlékezzen a harcban elesett hőseiről. Az úzvölgyi katonatemetőben április végén a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki. Csütörtökön a sírkertet román szélsőségesek dúlták fel, ami miatt a magyar kormány tiltakozott a bukaresti kabinetnél.

Több határőr bevetését jelentik be hivatalosan az európai uniós tagállamok, mint amennyit ténylegesen mozgósítanak - közölte a Frontex vezetője. Fabrice Leggeri a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjúban azt mondta: az uniós határ és partvédelmi szervezet tárgyalásokat kezdett az érintettekkel a pontos számok megállapítására.

Nagy-Britanniában hétfőn kezdődik hivatalosan Theresa May utódjának megválasztási folyamata. A politikus pénteken távozott a kormányzó Konzervatív Párt éléről, ami miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de utódja megválasztásáig ügyvezetőként ellátja mindkét feladatot. A jelöltek hétfő estig jelezhetik indulási szándékukat. Az aspiránsok körét a parlamenti frakció szűkíti kettőre, akik közül a Konzervatív Párt 160 ezres tagsága választja meg az új vezetőt. Az új pártelnök tölti majd be a kormányfői posztot is.

Visszavonta a vámok bevezetését a mexikói árukra az amerikai elnök, miután a két ország megállapodott a migráció megfékezéséről. Donald Trump korábban azt helyezte kilátásba, hogy a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt. Ez mindkét ország gazdaságára nézve óriási negatív következményekkel járt volna.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×