eur:
394.17
usd:
369.67
bux:
65792.91
2024. április 23. kedd Béla
A Dunakanyar látképe a Pilis felől nézve 2020. december 9-én.
Nyitókép: A Dunakanyar látképe a Pilis felől nézve. MTI/Máthé Zoltán

Így igyekszik vissza a bortérképre a Dunakanyar

A régió boros történelmi hagyományait szeretnék feléleszteni a Dunakanyar Borút pincészetei az első májusi pénteken.

A régió boros történelmi hagyományait szeretnék feléleszteni a Dunakanyar Borút pincészetei.

Május 4-én Szentendrén, a Művészet Malomban tartanak kóstolót, ahol 8 dunakanyari borászat (Anda - Visegrád; Borgarázs - Dunabogdány; Geönczeöl Winery - Garamkövesd, Szlovákia; Heininger - Nagymaros; Kőhegybor - Szentendre; Rusztika - Szentendre; Lingvay - Vác; Richter - Leányfalu) nedűivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

"Igazság szerint a Dunakanyar soha nem volt borvidék, viszont már a rómaiak idején is termeltek itt szőlőt. A második felvirágzás valamikor az 1700-as évekre tehető, amikor svábok, Szentendre esetében rácok, szerbek települtek be a területre. Itt is, mint az ország többi területén, szőlőtermelésbe fogtak" - mesélte az InfoRádióban Koncz Helga, a rendezvény egyik szervezője, a Nagymarosi Borbarátok Körének alelnöke, a Szent István Napi Borünnep egyik főszervezője.

A szentendrei vörös aszú, a ráci ürmös, a kadarka, bogdányi dinka, a rádi furmint vagy a mézes fehér mind híres, keresett borok voltak korábban a területről, Szentendre és Vác környékén 700 hektár szőlőt regisztráltak, a Duna-balparti lankák mind be voltak telepítve szőlővel. Nagymaroson működött Dr. Ludwig Willibald pezsgőgyára is, ami az ország első 8 pezsgőgyára közül volt az egyik; ezek mind alátámasztják Koncz Helga szerint, hogy jogosan igyekszik vissza a bortérképre a Dunakanyar.

A XVIII. században a Dunakanyar sok települését virágzott a szőlészet-borászat, ebből élt a lakosság nagy része, de a filoxéra tönkretett szinte mindent.

A pincészetek viszont, akik részt vesznek a mostani eseményen, borokkal érkeznek a Dunakanyar Borútra, a borkóstolóra már most is lehet jegyeket kapni - online (4900 forint) és a helyszínen (6000). Korlátlan borfogyasztás jár érte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×