eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
LONDON, ENGLAND - JANUARY 25:  Peter Doig is celebrated as Whitechapel Gallery Art Icon with Swarovski at a spectacular gala dinner on January 25, 2017 in London, England. (Photo by David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Whitechapel Gallery and Swarovski)
Nyitókép: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Whitechapel Gallery and Swarovski)

Brutális kártérítés egy bizarr per végén

Két és félmillió dolláros (914 millió forintos) kártérítést ítélt meg egy amerikai bíróság Peter Doig brit származású festőművésznek egy vitatott tájkép miatt perben.

A pert egy volt kanadai börtönőr, Robert Fletcher indította, aki azt állította, hogy az alkotást az 1970-es években vásárolta 100 dollárért, személyesen Doigtól a börtönben, ahol dolgozott. A művész azonban tagadja, hogy a képet ő festette volna, és kijelentette, hogy soha sem volt börtönben.

Fletcher a The New York Timers cikke szerint azt mondta, hogy Doigot LSD birtoklásáért ültették le, és ő volt a felügyelőtisztje. Azt is állította, hogy az 1976-ban készült festményen a "Pete Doige 76" aláírás szerepel.

A kép tulajdonosa és az értékesítéséhez segítséget ígérő chicagói műkereskedő, Peter Bartlow azt állította a Peter Doig ellen még 2013-ban indított keresetben,

a művész a volt börtönőre elleni bosszúból tagadta le, hogy az ő egyik korai munkája a sziklás sivatagi tájat ábrázoló festmény.

Egy bírósági ítélet 2016-ban már kimondta, hogy a kép nem Doigtól származik. A volt börtönőr azonban továbbra is követelt hétmillió dollárt a festőtől, mert mint mondta, ezután már nem tudta jó áron eladni a festményt. Doig ügyvédei azt állították, hogy a képet feltehetően egy másik, hasonló nevű festőművész, Peter Edward Doige festette, aki valóban a börtönben ült akkoriban, és 2012-ben elhunyt.

A most született bírósági ítélet arra kötelezte a volt börtönőrt és a képet Doignak tulajdonító galériát, hogy fizessenek 2,5 millió dollár kártérítést a művésznek. Doig ügyvédje megkönnyebbülésének adott hangot, hogy végre lezárult ez az "abszurd ügy".

Doig festményeiért esetenként akár tízmillió dolláros árat is megadnak a gyűjtők.

A művész, aki a Düsseldorfi Művészeti Akadémián tanít, 2002 óta Trinidadban él, de New Yorkban is sok időt tölt. A művész közölte, hogy a neki megítélt kártérítésből olyan közhasznú szervezetet fog támogatni, amely lehetővé teszi, hogy elítéltek a börtönben végezzenek művészi alkotómunkát.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×