INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

vígszínház

vígjáték

shakespeare

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátéka látható a Vígszínházban

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátéka látható a Vígszínházban

A politikai játszmákról és az erkölcsi romlásról szóló Szeget szeggel című színdarabot mutatja be a Vígszínház. Nádasdy Ádám fordítása alapján a darab vígszínházi változatát Hársing Hilda és Rudolf Péter készítette.

"Az előadásunk felveti a kérdést, hogy mi való előrébb: a jog, az állam, az erkölcs, vagy az egyén. Ez azonban sokkal szélesebb a mi értelmezésünkben" – mondta el az InfoRádiónak Kőszegi Ákos, a darabban Bécs uralkodóját játszó színművész.

"Azt gondoljuk, hogy ami velünk történik, annak tudjuk az okait. Az előadás pedig azt mondja, hogy valójában fogalmunk sincs, milyen erők kuszálják a szálakat, mi a tervük velünk és mit miért csinálnak velünk" – fogalmazott a darabról Kőszegi Ákos.

A Szeget szeggel produkcióban a hatalom egy lesüllyedt erkölcsi társadalmat vezet, és átadja a hatalmat valakinek. A színművész szerint ennek oka egy nagyon érdekes kérdés. Úgy gondolja, hogy ez egy politikai leszámolás is azzal az emberrel szemben, akinek a hatalomátadó a "bögyében van", és azt szeretné megtudni, hogy valóban olyan tiszta erkölcsű ember, mint amilyennek mutatja magát.

Forrás: vigszinhaz.hu/Gordon Eszter
Forrás: vigszinhaz.hu/Gordon Eszter

Az előadásban látható a társadalom működése is, ahogyan próbál megélni és megfelelni a hatalomnak. Eközben van egy átalakulás is a hercegben, aki szerzetesi álruhába bújik, hogy meglesse a helytartója és a népe ténykedését. A történet előrehaladtával őt is érik hatások, ami megtisztuláshoz vezet nála.

Forrás: vigszinhaz.hu/Gordon Eszter
Forrás: vigszinhaz.hu/Gordon Eszter
Látva városának erkölcsi szintjét, ez egy bizonyos szinten megtisztítja a herceg igazságérzetét. Végeredményben a herceg egy igazságosztást nyújt, ami nem azt sugallja, hogy a végén a tiszta erkölcs győz a romlottság felett. Nem lehet tudni, hogy bevált-e az a terve, hogy mindenki boldog attól, amit uralkodóként kimond. "Fönnmarad a kérdés, hogy mi a jó és mi a rossz. Ezt Shakespeare sem döntötte el, és nem is akarta" – árulta el Kőszegi Ákos színművész.

Az előadás főbb szerepeiben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József, Márkus Luca és Fesztbaum Béla lép színpadra.

Nyitókép: Facebook/Gordon Eszter/ Vígszínház

Kapcsolódó hang

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátéka látható a Vígszínházban
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018