eur:
393.2
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Szent szerb emberek gyűltek össze Pomázon – fotók

Felszentelésének 300. évfordulóját ünnepelték a pomázi Szent György vértanúnak szentelt szerb ortodox templomnak október utolsó hétvégéjén. 

Az ünnepi szent misére és az azt követő templomudvari közösségi megemlékezésre, illetve kulturális programra számos helybéli és vendég érkezett. Az eseményt megtisztelte a szentendrei központú Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke, Lukijan, továbbá eljött a belgrádi Szent Száva Székesegyház elöljárója Stefan püspök, vikárius is.

Jelen voltak a környékbeli szerb templomok, valamint a helyi református és katolikus templomok papjai. Ott volt a szerbek országgyűlési képviselője, képviseltette magát a városvezetés és az Országos Szerb Önkormányzat is, továbbá eljött két apáca a grábóci szerb kolostorból, egy pedig Szentendréről.

Fellépett az Opanke szerb hagyományőrzők tánccsoportja.

A szerbeket a török időkben, az 1660-as években Bornemissza Pál földesúr telepítette baranyai birtokáról az akkor elnéptelenedett településre, Pomázra.

Nagyobb számban, szervezetten 1690-ben érkeztek Lipót császártól kapott privilégiumokkal. Köztük volt a Luppa család, amelynek tagjai hosszú időn át oroszlánrészt vállaltak a település felvirágoztatásából, és a templom felújításából is.

1722-ben szentelték fel a pomázi szerbek első kőtemplomát, amelyet a hívők adományaiból azóta is rendszeresen felújítanak. 1917-ben elrekvirált három harangjának utódait 1921-ben és 1935-ben kapta. Ezeket is önkéntes adományokból öntették.18. század eleji írásos emlékek Pomázon 46 szerb családot említenek.

Az egyre gyarapodó faluban a szerbek a 19. század közepén érték el a legnagyobb létszámot, amikor - mintegy 1200-an - az összlakosság felét alkották.

A pomázi szerbek jelenlegi pópája, Ljubo Milisavic esperes 22 éve van a posztján. Ő sorrendben a 12. pap a szerb kisebbség élén, aki huzamosabb ideig tölti be ezt a tisztséget.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×