INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

thália színház

kálomista gábor

színház

koronavírus

Kálomista Gábor: muszáj kilépni a színpadra, és újra megtölteni a nézőteret

Kálomista Gábor: muszáj kilépni a színpadra, és újra megtölteni a nézőteret

Május 15-én, az Álmomban megcsaltál című vígjátékkal nyílik meg újra a Thália Színház. A teátrum ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: nagy az érdeklődés az új bemutatóra és a többi meghirdetett előadásra is.

Premierre nyitja kapuit a Thália Színház, amely május 15-től – Kálomista Gábor reményei szerint – már folyamatos programmal várja a nézőket. Egyelőre azonban csak a nagyszínpadon, a Télikert nyitása különféle egyeztetési problémák miatt ugyanis várat még magára.

Az Álmomban megcsaltál című vígjáték – Hamvai Kornél fordításában és Kelemen József rendezésében – egy Feydeau-bohózat mai korba való átemelése, a főbb szerepekben Gubás Gabival, Csőre Gáborral, valamint Zayzon Zsolttal. A történet a Francia Riviérán játszódik és egy házaspárról szól, amely különböző kalamajkákba keveredik. Többek között azért, mert egy okoslakásban él, de nem igazán tudja, mit, mikor kell kezelni – ismertette Kálomista Gábor.

„Lehetni biztosan lehet, de…”

A színház ügyvezető igazgatója a klasszikus és online előadásokat illetően úgy fogalmazott, „lehetni biztosan lehet” azokat egymás mellett, párhuzamosan is csinálni, de ő nem nagyon híve az utóbbinak. Hiszen egy színházba elmenni egészen más élmény, mint otthon megnézni egy előadást tableten vagy a televízión. „A közelében nincs annak az élménynek, mint amit egy élő színházi előadás tud nyújtani” – hangsúlyozta, így

„a Thália nem is szállt be ebbe a versenybe”,

egyetlen előadást sem streameltek.

A színház számos előadása elérhető – az elmúlt tíz évből – különféle platformokon, bár ezek megrendezett, tévéjátékszerűen felvett darabok. Kálomista Gábor szerint nem összekeverendő a színházi élet a streamingcsatornákon való léttel, a kettő nem ugyanazt az élményt nyújtja sem a művésznek, sem a nézőnek. „Nincs benne az, amitől a színház varázslatos és szép, nincs benne a napi küzdelem és öröm, amit egy darab okoz.”

Kálomista Gábor az InfoRádió érdeklődésére arra is kitért: tapasztalataik szerint

nagy az érdeklődés az előadások iránt, bár egyelőre ők is „vakon tapogatóznak”.

Mindenesetre úgy véli, ha mindenki betartja a szabályokat, vigyázva egymásra, akkor ma már el lehet menni biztonsággal egy színházi előadásra, és nem gondolja, hogy ott nagyobb kitettsége lenne az embereknek, mint mondjuk egy étteremben. „Ez is a kultúra és a szórakozás egy része, amire vélhetően az emberek ki vannak éhezve, és akik szeretik a színházat, azok eltt most megnyílik egy lehetőség, hogy újra találkozzanak a kedvenceikkel” – mondta az ügyvezető igazgató.

Kálomista Gábor hozzátette, elképesztően nagy bevételkiesést kell pótolni a következő időszakban, hiszen egy év alatt egy-másfél hónapot tudtak játszani, „azt is elég viharos körülmények között” – szeptember-októberben. Minden színház komoly bevételkiesést könyvelt el, ráadásul az olyan teátrumoknak, köztük a Tháliának, amelyek igyekeztek mindenkit megtartani, a tartalékaik mára kifogytak, így ahhoz, hogy támogatás nélkül túléljenek, muszáj kinyitni a kapukat.

„Amikor a járványhelyzet megengedni, muszáj kilépni a porondra, próbálva újra megtölteni a nézőteret” – emelte ki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Thália Színház/Facebook

Kapcsolódó hang

Kálomista Gábor: muszáj kilépni a színpadra, és újra megtölteni a nézőteret
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018